Select Page

Heemkundig VolXmuseum luidt de noodklok

Heemkundig VolXmuseum luidt de noodklok

Het VolXmuseum in Deurne is een goed bewaard geheim. Nog al te veel mensen kennen deze heemkundige parel niet. En dat moet veranderen. Maar er liggen enkele obstakels op de weg.

Het VolXmuseum vierde onlangs zijn 50stige verjaardag. “Maar,” zo vraagt districtsraadvoorzitter Frank Geudens (Vooruit) zich af: “Was mijn huldespeech eveneens een grafrede?” Want boven het museum hangen donkere wolken. De gebouwen waarin de collectie en documentatie zijn ondergebracht zijn in erbarmelijke staat. De herstellingen overschrijden de mogelijkheden van de vzw. Frank Geudens heeft de zaak van het museum bepleit bij het stadsbestuur. Geudens: “Ik heb zelfs met burgemeester De Wever gepraat, nota bene een Deurnenaar. Hij was erg verrast met wat hij hier zag. Maar verder dan beloftes zijn we niet geraakt.”

Een unieke verzameling

Huidig voorzitter van de vzw, Walter Verbruggen, vat nog eens samen wat het VolXmuseum heeft te bieden. Verbruggen: “We trachten ons te organiseren rond vier thema’s: 1/ Het leven en werken van de gewone mens rond 1900. 2/ De smidse en het harde labeur van die mensen. 3/ Archeologie en de geschiedenis van Deurne. 4/ Het schildermuseum. We hebben een unieke verzameling in een unieke setting. Maar we kunnen de gebouwen niet terdege onderhouden en hebben overlast van vocht, stof en ongedierte. We willen ook graag intenser samenwerken met het MAS en het Erfgoedlab van Antwerpen.

Het museum doorgelicht

Met hulp van het district kon het museum beroep doen op Sabine Denissen die nog conservator van het Steenbakkerijmuseum in Boom en het Diamantmuseum in Antwerpen was. Zij maakte een doorlichting van het museum. Denissen: “De locatie, oude arbeidershuisjes uit de 19de eeuw, zijn topstukken. Ze zijn nog intact en hebben nog hun originele elementen. Het museum heeft een groot potentieel voor toeristen.” Zij merkte ook op dat het schildermuseum het meest waardevolle onderdeel is maar dat het ook een vreemde eend in de bijt is: “Het bevat een unieke en complete verzameling maar sluit niet aan bij de geest van de rest van het museum.”

Geld nodig voor restauratie

De onderzoekster maakte een stappenplan. Eerst moet de gebouwen worden aangepakt en vervolgens moet ook de collectie onder de loep worden genomen. Alle beschikbare ruimten zitten volgepropt. Dan moet een plan worden opgesteld om nieuwe bezoekers aan te trekken. Het caféetje kan daarbij een belangrijke rol spelen. Walter Verbruggen sprong hierop in: “We kunnen een aantal zaken doen met onze vrijwilligers. Maar de restauratie van de huisjes moet degelijk worden uitgevoerd. Laat ons het zo stellen, als we er nog eens 50 jaar willen bijdoen, hebben we toch wel een bedrag tussen het half tot een miljoen nodig. En dan kunnen de volgende generaties hier met veel verwondering komen kijken hoe hun voorouders leefden en werkten toen de industrialisatie nog maar net op gang was gekomen.”

Foto boven: (vlnr): Walter Verbruggen, Nathan Wuyts (brouwerij De Ridder), Sabine Denissen, Frank Geudens

Foto’s onder: de verschillende afdelingen van het VolXmuseum: het leven en werken van de gewone mens rond 1900, de smidse en het harde labeur van die mensen, archeologie en de geschiedenis van Deurne, het schildermuseum.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Cloudy
05:4221:53 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 16km/h SW
Humidity: 91%
Pressure: 1012.53mbar
UV index: 0

(advertenties)