Select Page

Nieuw plein krijgt naam van overleden schepen

Nieuw plein krijgt naam van overleden schepen

Vandaag kreeg een nieuw plein in buurt Deurne Dorp – Expo een naam. De plek heet vanaf nu Marleen De Backerplein, vernoemd naar de voormalige gelijknamige districtsschepen.

Tussen de Frank Craeybeckxlaan, Pieter De Ridderstraat en Louis Wanbecqstraat heeft Sociale huisvestigingsmaatschappij Woonhaven 134 verouderde woningen vervangen door 145 sociale huurwoningen. Tussen de nieuwe gebouwen ontstond een plein. Dat kreeg vandaag de naam Marleen De Backerplein, als een eerbetoon aan de voormalige districtsschepen. Ondanks de druilerige regen waren naast het huidige districtsbestuur een hoop oude bekenden, waaronder oud-schepenen Ariane van Dooren, Walter Verbruggen en Wendy Van Dorst en oud-districtsburgemeester Rene De Preter, naar het pleintje afgezakt. Ook de twee zussen van Marleen De Backer, Kris en Annemie, waren aanwezig.

Districtsschepen in hart en ziel

Districtsschepen en partijgenoot Freddy Lorent (O-VLD) schetste een beeld van de vroegere schepen: “Marleen De Backer is een geboren en getogen Deurnenaar. Zij liep lagere school in Sint-Bernadette te Deurne en ging daarna naar het Koninklijk Atheneum van Deurne. Beroepshalve was zij lerares in de Jesode-Hatora-Beth-Jacob school te Antwerpen. Marleen kwam uit een politiek nest, vader Alois De Backer was jaren gemeenteraadslid van de toen zelfstandige gemeente Deurne en vervolgens senator. De politiek kreeg ze met de paplepel ingegeven. Bij de decentralisatie van de districten werd zij de eerste districtsschepen van Deurne en het schepenambt heeft zij blijven uitoefenen tot Kerstdag 2013, de dag van haar overlijden. Marleen was steeds een politica die over de grenzen heen heeft gewerkt, voor haar kwam het district Deurne op de eerste plaats en dan pas de partij.”

Homerische discussies

Ook voorzitter van de districtsraad Frank Geudens (Vooruit) nam het woord. Hij haalde herinneringen op aan hun samenwerking tijdens de periode 2007-2012 toen hij districtsburgemeester was en zij districtsschepen: “Wij hadden homerische discussies over fietspaden, enkelrichtingsstraten, parkeerplaatsen, het Wim Saerensplein, het lelijke centrum van Deurne waar nu een rood hart de moed er probeert in te houden. Wat we beiden in mekaar apprecieerden is het ‘compromis Belge’. We kwamen tot een compromis dat we daarna beiden hartstochtelijk verdedigden.”

Dan werd de gedenkplaat aan een zitbank onthuld door zus Kris en tweelingzus Annemie van wijlen Marleen De Backer.

Foto boven: (vlnr) Zus Kris De Backer, tweelingzus Annemie De Backer, districtsschepen Freddy Lorent

Foto onder: Gedenkplaat

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:3521:43 CEST
Feels like: 13°C
Wind: 13km/h SW
Humidity: 81%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 1

(advertenties)