Select Page

Rechter spreekt luchthaven vrij

Rechter spreekt luchthaven vrij

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft uitspraak gedaan in het geschil rond  de uitbreiding van de luchthaven van Deurne in landbouwgebied. De rechter sprak de luchthaven deze ochtend vrij.

De zaak draaide om de verharde veiligheidszone of RESA (‘Runway End Safety Area’) die zou zijn aangelegd toen de tunnel aan de Krijgsbaan werd gegraven. Volgens enkele actiegroepen en de gemeentebesturen van Mortsel en Borsbeek was dit een illegale uitbreiding in landbouwgebied. In 2020 werd de luchthaven na een klacht met burgerlijke partijstelling vrijgesproken. Maar het Openbaar Ministerie bleef van mening dat er een illegale uitbreiding was gebeurd en ging in beroep. Het werd gevolgd door de actiegroepen en de gemeenten Borsbeek en Mortsel.

De rechtbank oordeelde deze ochtend dat de strafvordering ontvankelijk maar ongegrond was en sprak de luchthaven vrij. Bruno De Saegher, voorzitter van LOM Vlaanderen, een van de gedagvaarde partijen, is tevreden: “De rechtbank heeft onze argumentatie van vorige rechtszaak gevolgd.”  Burgerplatform Vliegerveld reageert teleurgesteld: “Wat precies de motivatie is voor deze keuze, weten we voorlopig nog niet. Maar deze rechtszaak is slechts een tussenstap. Het volledige dossier wordt op 24 april gebundeld en gaat dan naar het Hof van Beroep. Op basis van alle klachten en p.v.’s zal het Hof dan een definitief arrest vellen.”

(Foto: Jonas Evrard)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Cloudy
06:2920:52 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 11km/h NW
Humidity: 87%
Pressure: 1016.59mbar
UV index: 0

(advertenties)