Select Page

Deurne krijgt drie parkjes in zakformaat

Deurne krijgt drie parkjes in zakformaat

Er komt schot in het masterplan ‘Deurne Publiek’ waarbij Deurne een echt hart zou krijgen.

Volgens het ‘bestuursakkoord ambitieus Deurne’ van het district zou Deurne Centrum moeten evolueren naar ‘een vernieuwd kloppend hart met veel groen, met ruimte voor kinderen, jongeren en senioren, scholen, cultuur, feesten, …’ De Frank Craeybeckxlaan zou een ‘belevingstraat moeten worden met een wandelboulevard en een verbinding tussen Rivierenhof en Sint Fredegandusbegraafpark’. De eerste stappen naar dit kloppend hart worden gezet. Er zullen drie parkjes worden aangelegd.

Fonteinpark

Op de middenberm van de Frank Craeybecklaan, tussen de Lidl en het Koninklijk Atheneum staat een fontein. Aan de kant van de Lidl zal met enkele ingrepen zoals het plaatsen van betonblokken en  bloembakken en het aanbrengen van schilderingen op de grond een deel van de rijweg worden afgesloten.  Het verkeer dat vanuit Noord naar Zuid rijdt, zal links van de fontein rijden. Een toegang naar de supermarkt blijft behouden.

Torenpark

Tegenover grote woontoren komt op een deel van de rijweg een tweede parkje. Het zal een speelplek zijn voor kinderen en een ruimte voor straatfeesten. Ook hier worden de rijbanen versmald.

Bibliotheekpark

Het derde parkje wordt aangelegd op de rijweg en middenberm voor bibliotheek Couwelaar. Het verkeer wordt omgeleid naar de andere kant van de straat. Via de toegang tot de bib wordt de verbinding met begraafpark Sint-Fredegandus gecreëerd.

Hart van Deurne

De drie parkjes in zakformaat zijn eigenlijk maar een voorloper van een totale nieuwe aanleg van de Frank Craeybecklaan en de Te Couwelaarlei in 2023. Het idee om de ruimte hier een nieuwe vormgeving te geven dateert al van de bestuursperiode 2006-2012 toen voorzitter van de districtsraad Frank Geudens (sp.a) districtsburgemeester was. Geudens blikt even terug: “We merkten dat de straten die van Noord naar Zuid leidden voornamelijk werden gebruikt voor doorgaand verkeer. Er was geen centrum met horecafunctie waar mensen graag bleven hangen. Uit een studie is dan het voorstel ‘Hart van Deurne’ gerold. Dat zou in principe over enkele legislaturen worden gespreid. Door de verandering van de politieke constellatie heeft dat plan wat vertraging opgelopen. Maar nu begint het vastere vorm te krijgen.“

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:3521:43 CEST
Feels like: 13°C
Wind: 13km/h SW
Humidity: 81%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 1

(advertenties)