Select Page

Boeren in Oeganda krijgen steun vanuit Deurne

Boeren in Oeganda krijgen steun vanuit Deurne

Maandag werd in Oeganda de ‘Go Green Campaign’ gelanceerd. En deze campagne heeft een directe band met Deurne.

‘One World Tree Planting’ is een netwerk van praktische klimaatactivisten die elkaar ondersteunen in de uitwerking van lokale klimaatadaptatieprojecten, fondsenwerving en de uitbouw van een lokale groene economie. Het netwerk is gevestigd in Deurne en Herman De Greve is de contactpersoon. One World Tree Planting besteedt ruime aandacht aan het aanplanten van nieuwe bossen, herstel van bestaande bossen en andere natuurlijke ecosystemen met de focus op het trainen van de lokale plattelandsbevolking in de overgang naar agro-ecologie en voedselbosbouw. De Greve legt uit: “In een eerste fase werken wij aan de creatie van een fonds voor lokale klimaatactie start-ups. Vervolgens verbinden wij onze projecten met lokale, nationale en internationale organisaties en bedrijven om samenwerking en synergieën te creëren. En tenslotte geven we training om de projecten te begeleiden naar sociaal ondernemerschap.”

Go Green Campagne

Een van de partners is de Global Peace Chain in Oeganda die de ‘Go Green Campagne’ hebben opgezet. Herman De Greve: “De organisatie leidt jonge boeren op in agroforestry als een manier om zich aan te passen aan de klimaatverandering en de biodiversiteit te herstellen. Bovendien moeten de boeren ook veranderen van landbouwsysteem. Jaren geleden werden zij aangemoedigd om over te stappen van traditionele wisselteelt op intensieve monocultuur. Die zogenaamde moderne aanpak put de bodem uit en laat de akkers onbeschermd tegen droogte en overstromingen. Vandaar dat boeren nu worden aangemoedigd om bomen te planten en over te schakelen op ‘forest gardening’ of voedselbosbouw. Dat is een duurzame aanpak waarbij planten worden gecombineerd waardoor een boer een grotere opbrengst verkrijgt.” De campagne die maandag werd afgetrapt krijgt dan ook de steun van ‘One World Tree Planting’.

Meer info: https://oneworldtreeplanting.com/

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
12°
Partly Cloudy
06:3920:43 CEST
Feels like: 10°C
Wind: 19km/h WNW
Humidity: 49%
Pressure: 1021mbar
UV index: 1

(advertenties)