Select Page

“Als twintiger was ik schepen voor senioren”

“Als twintiger was ik schepen voor senioren”

Gisteren huldigde de districtsraad drie mensen voor hun inzet in het district: Walter Verbruggen, Ariane Van Dooren en Frank Geudens.

Toen Ariane Van Dooren (CD&V) de ontslagnemende Peter De Roeck als nieuwe districtsschepen opvolgde en op donderdag 25 september 2008 de eed aflegde, maakte zij hiermee het districtscollege overwegend vrouwelijk. Deze situatie was uniek binnen de districten van de stad Antwerpen en uitzonderlijk in Vlaanderen. Nu, tien jaar later is zij er niet meer bij. Gazet van Deurne nodigde zichzelf bij haar uit op de koffie voor een gesprek.

GvD: In 2006 werd je verkozen in de districtsraad van Deurne en in 2008 stapte je in het districtscollege. 12 jaar districtsraadslid en meer dan 10 jaar schepen. Ondertussen ben je onlangs 40 geworden, wat betekent dat jij nog een twintiger was toen je jezelf in de politiek hebt gesmeten.

AVD: 2006? Het lijkt niet lang geleden, maar er is sindsdien ontzettend veel veranderd. Twitter, facebook, whatsapp enz. Dat werd toen niet gebruikt. Nu zie je dat sommige politici dit voortdurend gebruiken. Boodschappen worden heel snel en verkort gebracht. De nuances vallen weg. Er wordt ook veel meer op de man gespeeld. Er wordt zelfs vaak een loopje met de waarheid genomen. Er is een sfeer ontstaan van ‘het moet niet juist zijn als het maar goed overkomt en stemmen oplevert’. Ik verafschuw dat enorm. Ik mis de tijd van voor ‘die nieuwe stijl’. Er was meer ruimte voor echt debat, voor het zoeken naar compromissen. Meer tijd om situaties uit te pluizen en dossiers te bestuderen.

GvD: Wat heb je in al die jaren bereikt, waar ben je zelf trots op?

AVD: Ik ben erg trots op het beleid dat ik kon uitstippelen voor de volkstuinen. Toen ik in 2008 schepen werd, waren die tuintjes volgens sommige mensen een relict vanuit het verleden, ‘iets wat op zijn laatste benen liep’. Het tegendeel is waar gebleken. Er zijn vele nieuwe of vernieuwde gebieden bijgekomen in Deurne. Bovendien zijn het parken geworden voor alle Deurnenaars: Drakenhof, Park Groot Schijn, Ertbrugge, Papenhof… Veel jonge mensen en gezinnen doen er nu aan mee. Ik denk dat de tuinen in Deurne nog heel lang zullen groeien en bloeien.

De schepen heeft ook altijd heel veel aandacht gehad voor het verenigingsleven in het algemeen en de kleine sociale initiatieven zoals bijvoorbeeld SOS-Hamin in het bijzonder.

GvD: Wat zal je niet gauw vergeten, wat zijn de leuke herinneringen die je meeneemt?

AVD: Wie ik vooral niet snel zal vergeten zijn de vele lieve mensen die ik al die jaren tegenkwam. Zo heb ik enorm veel goeie herinneringen aan de senioren die ik ontmoette als schepen voor senioren. Heel veel fijne contacten heb ik er aan overgehouden. Het was in het begin als twintiger wat vreemd om schepen voor senioren te worden. Maar de klik was er onmiddellijk. Ik deed die bevoegdheid ontzettend graag en ging graag en veel naar de seniorenraad en de talloze seniorenbijeenkomsten. Door die fijne ervaringen, heb ik ook absoluut geen schrik om zelf oud te worden (lacht).

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Partly Cloudy
06:3520:47 CEST
Feels like: 6°C
Wind: 23km/h NW
Humidity: 74%
Pressure: 1023.71mbar
UV index: 1

(advertenties)