Select Page

Nieuw openbaar onderzoek voor de geplande tramkeerlus

Nieuw openbaar onderzoek voor de geplande tramkeerlus

De gele borden van de ‘bekendmaking openbaar onderzoek over een aanvraag van omgevingsvergunning’ voor de geplande tramkeerlus in Deurne Zuid hangen opnieuw uit. Actiegroep ‘Het juiste spoor’ vreest dat de misleidende communicatie van bevoegd stadsschepen voor mobiliteit Koen Kennis (N-VA) ervoor kan zorgen dat er geen nieuwe bezwaren worden ingediend. Opnieuw bezwaar indienen is nochtans belangrijk, aangezien het bestuur niet wettelijk verplicht is om de eerder ingediende bezwaren te behandelen, aldus de actiegroep.

Volgens Dirk Vermeiren, woordvoerder van Koen Kennis, is er in de plannen een ‘kleine’ aanpassing aangebracht: “Het gaat om een kleine aanpassing om tegemoet te komen aan de adviezen van de brandweer. De wet bepaalt dat bij zo’n planwijziging een nieuw openbaar onderzoek moet worden opgestart.” Volgens de woordvoerder zullen de bezwaarschriften die voor het eerste onderzoek werden ingediend, geldig blijven. Dat staat diametraal tegenover het antwoord dat districtsschepen voor publieke ruimte Freddy Lorent (O-VLD) op de vorige districtsraad gaf aan districtsraadslid Mathijs Post (Groen). Post, die om een stand van zaken over de keerlus vroeg, verduidelijkt: “Schepen Lorent zei dat bezwaarschriften opnieuw moeten worden ingediend.”

Actie groep roept op om opnieuw bezwaar in te dienen

Actiegroep Het juiste spoor is op zijn hoede. Woordvoerder Lode Daelemans: “Het stadsbestuur roept op om geen nieuwe bezwaren in te dienen omdat ze zogezegd rekening zullen houden met de eerder ingediende bezwaren. Ze zijn hier echter helemaal niet toe verplicht. Als er nu dus geen nieuwe bezwaren worden ingediend, kan het stadsbestuur eenvoudigweg claimen dat de buurtbewoners nu wel tevreden zijn over de gewijzigde plannen.” De actiegroep roept dan ook iedereen op die vorige keer een bezwaarschrift indiende om dit opnieuw te doen. Voorgedrukte exemplaren liggen bij de plaatselijke apotheek en wassalon. Bovendien zullen vrijwilligers weer op de markt staan om mensen te helpen bij het invullen.

6 bomen als compensatie voor afgenomen stuk park

Het juiste spoor vindt tenslotte ook de communicatie over de aanpassing van de plannen misleidend. “Er zijn een aantal veranderingen aangebracht in de plannen. Het straatprofiel is aangepast en dat zou volstaan voor de brandweer. Maar er zijn ook middeneilanden vergroot en verlaagd. En in het Te Boelaerpark is er nu een graszone aangeduid waar men 6 bomen zal planten die zullen dienen als compensatie voor het deel park dat wordt afgenomen (nvdr. dit deeltje is gecatalogeerd als ‘eiken-beukenbos op zure bodem’ en is opgenomen in ‘Natura 2000’, een Europees netwerk van natuurgebieden). In tegenstelling tot wat het kabinet van schepen Koen Kennis beweert, zijn er dus meer zaken veranderd of toegevoegd dan enkel de kleine aanpassing om tegemoet te komen aan de adviezen van de brandweer,” besluit Daelemans.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
15°
Rain
05:4221:35 CEST
Feels like: 15°C
Wind: 6km/h WNW
Humidity: 93%
Pressure: 1006.43mbar
UV index: 0

(advertenties)