Select Page

De wereld die jij wilt

De wereld die jij wilt

Enkele dagen terug had er in Deurne Zuid een boerenmarkt plaats. Boeren en ambachtelijke producenten boden hun producten rechtstreeks aan de klanten aan. Een boerenmarkt is meer dan een verkoop door boeren. Het is een keuze voor een beter milieu.

De Boerenmarkt die doorging op de speelplaats van basisschool ‘Land van Nu’ werd georganiseerd door buurderijen Gitschotelhof en Districtshuis, met de steun van district Deurne. Enkele boeren  en ambachtelijke producenten van voeding waren naar Deurne Zuid afgezakt. Voor de familiale boer is het deze dagen niet makkelijk om het hoofd boven water te houden. Zij ondervinden de concurrentieslag van de supermarkten en de import van goedkope producten uit het buitenland. En waar een boer bij ons dwingende regels qua productie, gebruik van meststoffen en bestrijding van ziekten krijgt opgelegd, zijn de regels in het buitenland niet altijd even sluitend.

Neem nu de productie van groenten in Almeria in Spanje, waar het grootste deel van komkommers, paprika’s, tomaten, sla, courgettes, aubergines, wortelen, fruit, … voor onze supermarkten vandaan komt. Deze provincie ligt in zowat de droogste uithoek van Europa. Het watertekort noopt de boeren daar tot het aanboren van water uit de bergen of het gebruik van ontzilt zeewater. Wat op termijn voor een te hoge concentratie aan zout in de bodem zal zorgen. Bovendien worden deze groente onder plasticzeilen geteeld wat voor een hoop afval zorgt. Ongeveer 9 gram plastic is nodig per kilo geproduceerd product. Ook blijken de Spanjaarden nog steeds veel tot teveel pesticiden te gebruiken.

Rechtsreeks aankopen bij de boeren, op een boerenmarkt of op de buurderij, is dus meer dan een romantisch plaatje. De boer ontvangt loon naar werk en wij krijgen gezonde voeding. En het is een keuze die het klimaat ten goede komt. Om het met de woorden van wijlen Luc Vankrunkelsven, Norbertijn en grondlegger van de Werkgroep voor een Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw (Wervel) te zeggen: “Het klimaat begint op de akkers. De verandering ligt op ons bord.” Een tweede uitspraak die ik hier wil aan toevoegen, komt van Anna Lapé (VSA), expert op het gebied van voedselsystemen en pleitbezorger van duurzaam voedsel: “Elke keer dat je geld uitgeeft, stem je op de wereld die jij wil.”

  • Buurderij Gitschotelhof: https://boerenenburen.be/nl-BE/assemblies/7705
  • Buurderij Districtshuis: https://boerenenburen.be/nl-BE/assemblies/8128

 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:3521:43 CEST
Feels like: 13°C
Wind: 13km/h SW
Humidity: 81%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 1

(advertenties)