Select Page

De Aarde wordt plat (maar er is nog hoop)

De Aarde wordt plat (maar er is nog hoop)

De actie ‘Halen we het nog ? Alles te verliezen, behalve tijd’ van GvhK, die de regeringsleiders oproept tot meer engagement in de klimaatcrisis, kwam zaterdag in Brugge met een ontroerende ‘performance flash’ ten einde.

‘Prachtig en ontroerend’, het zijn de twee woorden die de slotact van de actieweek ‘Halen we het nog? Alles te verliezen, behalve tijd.’ het best omschrijven. De actieweek waarbij de 5 provinciale hoofdsteden en Brussel door Grootouders voor het Klimaat werden bezocht. En waarbij de actievoerders de beleidsverantwoordelijken in ons land oproepen om doeltreffende maatregelen te nemen om de klimaatsveranderingen af te remmen. In Brugge hadden een 65-tal grootouders aan het Albertpark post gevat. Zij waren in het zwart gekleed en trokken een grote wereldbol voort die traag maar gestadig platter werd. De grootouders wandelden achterwaarts om de achteruitgang van de aarde te symboliseren. Aan het concertgebouw vormden ze een cirkel omheen de aarde. Ze drukten hun angst voor een te trage en mistige aanpak van de klimaatcrisis uit. Maar dan kwamen als uit het niets kleurrijke kinderen aangerend. De aarde werd weer ronder. Er is nog hoop, er zijn nog oplossingen.

Laat honderd bloemen bloeien

Aan de Trappen aan het Kapucijnenplein kwamen grootouders vanuit Brugge en vanuit andere provincies heel kort punten van verandering vertellen. Na een verwelkoming door de Brugse grootouder Jeroen Opdebeeck sprak Ria sprak over haar schrik: “Hoe moet ik tegen mijn kleinkinderen over de klimaatcrisis vertellen. Maar mijn dochters zeiden dat hun kinderen dat wel op de tv zagen. Belangrijk is dat ze zien dat ik nu actie voer.” Mike, die met zijn jongeren had deelgenomen aan de flash, was trots dat zij een steentje hadden verlegd. Katrien wil als natuurfotograaf haar beelden laten spreken. Heidi van Natuurpunt kondigde aan dat ze 37 ha hadden uitgebreid: “Natuur is een goede buffer voor opslag CO2 en opvang voor extra regen.” Christophe nodigde iedereen om acties te blijven voeren. Er was ook een delegatie van Tibetanen. Al in 1992 wees de Dalai Lama op het smelten van de gletsjers in Tibet.

Volgens grootouder Kris moeten we de buurten intrekken en mensen aansporen om te renoveren en/of aan autodelen te doen; “Dat kan door energietafels te organiseren, of energiecoaches op te leiden.” Riet kaderde als voormalig ontwikkelingswerker de klimaatcrisis in een globaal kader: “Met de armoede en ongelijkheid daar, is de crisis ronduit rampzalig.” Caroline heeft een koekgroep opgericht en verwerkt voedseloverschotten tot maaltijden voor mensen die het moeilijk hebben. Ludo die als grootouder al langer actief is, hoopte dat in 2015 in Parijs een belangrijke stap voorwaarts was gezet: “Maar ondertussen is er eigenlijk niet veel gebeurd.” Marleen van Vredesplatform vroeg zich af hoe de oorlog op het klimaat gaat inspelen en hoe de oorlog de klimaatstrijd zal beïnvloeden. Inez van de grootouders in Brugge zei dan weer dat ze soms moedeloos wordt. De actie van vandaag gaf haar nieuwe kracht om verder te doen.

Geen olie meer

In de namiddag was er nog een debat met jongeren voorzien. Benjamin Van Bunderen Robberechts van Climatejustice for Rosa zag twee benaderingen van het klimaatprobleem: “Je hebt enerzijds de statistieken en je hebt anderzijds de mensen die sterven.” Hij had samen met Eurocommissaris voor klimaat Frans Timmermans en schrijver David Van Reybrouck voorgesteld om van 15 juni een herdenkingsdag voor de slachtoffers van de klimaatsveranderingen te maken. Zijn voorstel om meer jongeren te bereiken was: “Meer concrete acties.”

Laatste spreker van de actieweek was Cedric Depuydt van CoopStroom. Dat is een energiecoöperatie in West-Vlaanderen. Met burgerkapitaal investeert CoopStroom in projecten rond hernieuwbare energie zoals zonnepanelen. De coöperatie geeft gratis info op maat van de eigen woning. CoopStroom zet ook in op elektrische deelwagens. En coöperanten kunnen groene stroom krijgen van Ecopower. Cedric Depuydt benadrukte nog eens dat we moeten overgaan tot een ‘defueling’ (geen olie): “Dat kunnen we realiseren door renovatie van huizen (isoleren en ventileren), door gasverwarming te vervangen door warmtenetten, door windmolens te plaatsen, door het aantal auto’s te verminderen en door hernieuwbare energie in te voeren.”

Met een laatste inspirerend en aansporend woordje van Hugo Vandienderen, covoorzitter GvhK, en een bedanking van actie-coördinator Marc Desmet, werd de actieweek afgesloten. Het woord is nu aan de beleidsverantwoordelijken van dit land.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
11°
Rain
06:4720:37 CEST
Feels like: 9°C
Wind: 13km/h W
Humidity: 70%
Pressure: 1018.63mbar
UV index: 0

(advertenties)