Select Page

Bewoners hebben inspraak in de verbouwing van de Arenawijk

Bewoners hebben inspraak in de verbouwing van de Arenawijk

De Arenawijk gaat in 2024 op de schop en zal veranderen in een groene, autoluwe buurt met doorgangen voor fietsers en voetgangers. De gebouwen van architect Renaat Braem worden deels gerenoveerd en deels afgebroken. Er komt een mix van private en sociale woningen, een sporthal, een basisschool en een Huis van het Kind.

Districtsraadslid Giuliana Chirinos (Groen) volgt het dossier van nabij op. Chirinos: “De buurtbewoners van Arena hebben zich verenigd in een actiegroep en een rapport opgesteld met hun vragen, opmerkingen en voorstellen over de renovatie- en transformatiewerken van hun wijk. Een van hun terechte vragen gaat over de rol van het district in het proces van de Arenavernieuwing. Communicatie en participatie zijn twee bevoegdheden van ons district die in dit dossier ondermaats zijn benut. De buurt wil betrokken worden bij dit project. Ze willen niet enkel beslissen over een zitbank of een petanquebaan, graag willen ze als evenwaardige partners beschouwd worden in heel het proces. Verder vragen ze dat de participatie op maat van de buurt wordt georganiseerd.”

Raadslid Chirinos stelde op de districtsraad dan ook enkele vragen aan het districtsbestuur: “Welke inspanningen heeft het Deurnese bestuur tot nu toe verricht om iedereen van de Arena-wijk te bereiken? Hoe werd de effectiviteit en efficiëntie van de communicatiekwaliteit gemeten? Welke communicatie- en participatie-acties staan nog gepland in dit project? En met welke doelstellingen? Is het bestuur bereid om een actieve rol op te nemen om de leefbaarheid van de buurt te verhogen tijdens de werken? Op welke manier?”

Districtsschepen Frank Vercammen (Vooruit)n schepen van o.m. participatie antwoordde: “De Arenawijk is een bovenlokaal project. De stad stuurt en trekt en neemt de beslissingen. Dat neemt niet weg dat wij als district onze rol in de participatie hebben opgenomen. Denk maar aan de opmerkingen dat gebouwen teveel bouwlagen hadden. Dat is door de ontwerpers meegenomen in de verdere uitwerking van de plannen. En misschien hebben we ons teveel toegespitst op de infrastructuur en te weinig op het gebeuren rondom. Alhoewel wij er in geslaagd zijn om meer groen rond het basketterrein te verkrijgen.” De schepen besluit: “Participatie is een groeiproces. En daar zetten wij als district alles op in.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Rain Shower
05:3521:43 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 11km/h SW
Humidity: 85%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)