Select Page

Voorontwerp Arenaplein is klaar

Voorontwerp Arenaplein is klaar

Het Antwerpse college keurde het voorontwerp voor het openbaar domein van het Arenaplein goed. Dat bouwt voort op het schetsontwerp voor de volledige Arenawijk.

Er komt een groot driehoekig plein met ruimte voor sport, ontmoeting, activiteiten en evenementen, met een basketbalveld en een verdiept voetbalveld. De bovengrondse parkeerplaatsen worden gegroepeerd in een parking langs de Muggenberglei. Verder zal het vernieuwde plein waterbuffers bevatten en zullen de groenzones beperkt worden gemaaid, om de biodiversiteit te bevorderen. Als alles vlot verloopt, starten de werken begin 2024.

Het voorontwerp voor het openbaar domein van de Arenawijk is opgedeeld in twee deelprojecten. Nu is het voorontwerp van het Arenaplein, het eerste deelproject, uitgewerkt. Het ontwerp is van de hand van CLUSTER landschap & stedenbouw en Infrabo, in samenwerking met Water-link en Aquafin. Hierna volgt het voorontwerp voor het openbaar domein in de rest van de wijk. ​

Groot driehoekig plein

Het Arenaplein strekt zich in de breedte uit aan de voorzijde van de Arenahal. Het gaat dus om het uiterst westelijke deel van de Arenawijk, dat momenteel nog bestaat uit een verblijfsruimte met basketbalveld, verharde parkeerplekken en een groenzone.

In het voorontwerp komt er aansluitend op het huidige basketbalveld een groot driehoekig plein in kleiklinkers voor sport, ontmoeting, activiteiten en evenementen. Er komt opnieuw een basketbalveld, en bijkomend een verdiept voetbalveld. Ook plant de stad er extra bomen, voor schaduw en geluidsbuffering. Kleinschalige evenementen en bestaande activiteiten zoals de markt en het mobiele containerpark kunnen blijven plaatsvinden. Op het vernieuwde Arenaplein komen ook twee sorteerstraten.

Mobiliteit

Bij het ontwerp van het openbaar domein is rekening gehouden met fietsers en voetgangers. De nieuwe paden zullen bestaan uit gewassen beton. De bovengrondse parkeerplaatsen worden gegroepeerd in één parking langs de Muggenberglei, die wordt aangelegd met kasseien. De parking krijgt een zo groen mogelijk ontwerp, met nieuwe bomen die voor verkoeling zullen zorgen. Het gebied blijft bereikbaar voor hulpdiensten en verhuisbewegingen. Bij grotere evenementen in de Arenahal kan het voorplein ook als parking worden ingezet.

Watersysteem

Er zijn vier waterbuffers voorzien die hemelwater bufferen en laten infiltreren. Bijkomend kunnen bij zeer hevige neerslag de grasvlaktes onder water lopen tot aan de zitrand voor de sportvelden. Bij nog extremer weer is voorzien dat ook de sportvelden onder water kunnen lopen en zo regenwater bufferen.

Timing

Het definitieve ontwerp van het Arenaplein wordt verwacht tegen de zomer van 2023. Het gaat dan vooral om de verdere technische uitwerking van het voorontwerp. Als alles vlot verloopt, starten de werken begin 2024.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 64%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 2

(advertenties)