Select Page

Het Pleinenplan: inspiratie voor de heraanleg van de ter Rivierenlaan

Het Pleinenplan: inspiratie voor de heraanleg van de ter Rivierenlaan

Het ‘Pleinenplan’ heeft als doel het debat over een modal shift in een leefbare én bereikbare stad te onderbouwen en stofferen met concrete denkpistes. Het biedt een kijk op een mogelijke herinvulling van het publieke domein.

Begin september 2021 gaf stRaten-generaal, een burgerbeweging die actief is rond leefbaarheid, aan de ervaren stedenbouwkundigen Maarten Vrebos (Stramien, ontwerpbureau) en Luk Vanmaele (ex-Vectris, studiebureau) de opdracht om voor de Antwerpse kernstad logische autorijroutes uit te werken die tegelijk de belevingskwaliteit voor bewoners, voetgangers en fietsers verhogen. Afgelopen week stelden het tweetal hun plannen voor aan de leden en sympathisanten van de Fietsersbond. Ook de fietsersbond Deurne was aanwezig.

Vrebos en Vanmaele vertelden dat ze de opdracht hadden omgedraaid. Het pleinenplan is daardoor in eerste instantie een onderzoek naar hoe we in de stad betekenisvolle plekken kunnen creëren voor voetgangers, fietsers en bewoners. Pas daarna werd gekeken wat dat betekent voor de autocirculatie.

Inspiratie voor de heraanleg van de ter Rivierenlaan

Zo’n plannen stoten veelal op tegenstand en worden als een utopie voorgesteld. Nochtans worden nieuwe wijken zoals Nieuw Zuid of Groen Kwartier steevast ontworpen als woonerven met heel veel ruimte voor voetgangers en groen en bijna geen bovengronds parkeren. Als we die autoluwe inrichting kunnen opbrengen voor het Groen Kwartier of het Nieuw Zuid, moeten we dat principe ook kunnen opbrengen voor de reeds bestaande straten.

Het plan is nu opgemaakt voor het stadscentrum binnen de Ring. Er is echter al veel vraag van wijken extra muros om ook zo’n onderzoek te krijgen. Ook in Deurne zouden de ideeën uit het plan een welgekomen input kunnen zijn voor de heraanleg van Ter Rivierenlaan. Probeer de straat eerst in te richten voor zijn bewoners en kijk daarna hoe je de autocirculatie vorm moet geven.

Wouter Berteloot

Foto boven: De Ter Rivierenlaan die weldra op de schop gaat

Foto onder: Voorstelling van het Pleinenplan voor de leden van de Fietsersbond

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:4121:36 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h W
Humidity: 96%
Pressure: 1006.1mbar
UV index: 0

(advertenties)