Select Page

Vernieuwde vogelkooi in het Rivierenhof is terug in gebruik genomen

Vernieuwde vogelkooi in het Rivierenhof is terug in gebruik genomen

Gisteren is de vogelkooi in het Provinciaal Groendomein Rivierenhof officieel geopend. Het paviljoen werd gerenoveerd om erfgoedkippen te houden. De vogelkooi werd hersteld ter ere van het 100-jarig bestaan van het Rivierenhof als publiekelijk park. Er is een nieuwe uitloopzone en het dak en de vloer zijn hersteld.

De volière achter de parkvilla werd in 1922 gebouwd als pluimveepaviljoen bij de toenmalige landbouwhuishoudschool voor meisjes. De parkvilla was ingericht als landbouw- en huishoudschool, nu vind je er het infopunt Domeinwacht. In de tuin zette men de blauwwitte vogelkooi waar de 23 meisjes pluimvee leerden houden. Het gebouwtje in eclectische stijl is na 100 jaar nagenoeg ongewijzigd. De uitloopzone heeft verschillende vormen gekend en was tot voor kort verdwenen. Binnen zijn zes verschillende hokken om erfgoedkippen te houden en kweken.

In de vogelkooi woonden sinds 1986 geen dieren meer. Met de komst van de Ronquières kalkoenen, de Mechelse kalkoenkop, de Antwerpse baardkriel en het Kempens hoen is er terug leven in de brouwerij. De rassen behoren tot levend erfgoed, oude streekeigen rassen van neerhof- en landbouwdieren in België.

 De vogelkooi is niet de enige plek in het Rivierenhof met levend erfgoed. De kinderboerderij draagt sinds 2019 het kwaliteitslabel ‘Levend ErfgoedHof’ van Steunpunt Levend Erfgoed vzw. De kinderboerderij werkt actief mee aan het in stand houden van streekeigen landbouw- en neerhofdieren.

Foto: Provinciaal gedeputeerde Mireille Colson, bevoegd voor groendomeinen en directeur van het Rivierenhof Peter Verdyck rollen de rode loper uit voor de nieuwe bewoners

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
15°
Rain
05:3921:39 CEST
Feels like: 15°C
Wind: 6km/h NE
Humidity: 88%
Pressure: 1018.96mbar
UV index: 5

(advertenties)