Select Page

Symbolische eik als memoriaal voor gedeporteerde medemensen

Symbolische eik als memoriaal voor gedeporteerde medemensen

Ter gelegenheid van het leggen van de ‘struikelstenen’ in Deurne herhaalde districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) de intentie om een memoriaal aan te brengen voor de school op de Gallifortlei, waar vroeger cinema Plaza huisde. In deze cinema werden Joodse medemensen na een razzia verzameld vooraleer ze naar de Dossinkazerne en later naar de vernietigingskampen werden gevoerd.

Burgemeester Sekeris had enige tijd terug al eens hardop gezegd dat hij graag een zaailing van de kastanjelaar die in het achterhuis stond, wilde planten. Het achterhuis was het onderduikhuis waar Anne Frank, die later werd gedeporteerd naar een concentratiekamp, haar wereldberoemde dagboek schreef. Vanuit het zolderraam keek Anne Frank op de kastanjeboom. In 2010 is de oude boom helaas omvergevallen. Maar wat blijkt nu. Deurnenaar Jan Mertens was in de voorbije zomer op bezoek in het concentratiekamp Dora-Mittelbau (Duitsland), het kamp waar ook toenmalig burgemeester Alfons Schneider is omgekomen. In dit kamp werden eveneens de V-bommen die Antwerpen teisterden, gebouwd. Vlakbij het crematorium, naast de plek waar de assen van de vermoorde mensen werden uitgekapt, groeit een grote eik. Mertens heeft drie zaailingen meegebracht die hij nu in zijn tuin laat opgroeien.

Het was de bedoeling van Jan Mertens om de bomen op een unieke plek uit te planten. Maar toen hij het verhaal aan Tjerk Sekeris vertelde, wilde die de haalbaarheid onderzoeken om een van deze bomen een plaats te geven op de Gallifortlei.  

Foto boven: Het crematorium van concentratiekamp Dora-Mittelbau met links ervan de plek waar de assen van de overledenen werden uitgestrooid. Achteraan staat de moederboom van de drie zaailingen.

Foto onder: Eén van de zaailingen

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Mostly Cloudy
05:4621:50 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 24km/h WSW
Humidity: 68%
Pressure: 1012.87mbar
UV index: 0

(advertenties)