Select Page

De pleintjes op de Frank Craeybeckxlaan

De pleintjes op de Frank Craeybeckxlaan

De tijdelijke ingrepen en de aanleg van pleintjes op de Frank Craeybeckxlaan blijft voor discussie zorgen. Voor de feestdagen stelde districtsraadslid en fractieleider Jan Van Wesembeeck (V.B.) een schriftelijke vraag aan districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA).

Van Wesembeeck overliep eerst de historiek van de ingrepen en merkte op dat plots ook de stad Antwerpen betrokken partij was. Via de krant vernam hij dat er overleg plaats had gevonden met bewoners, gebruikers en handelaars. Als alle opmerkingen en aanvullingen zouden zijn verwerkt, zou de districtsraad worden ingelicht. Van Wesembeeck: “Die info kwam er in november, redelijk laat want de werkzaamheden waren al gepland.” Dus stelde raadslid Van Wesembeeck enkele vragen. Waarom de districtsraad niet meer betrokken was? Wat de resultaten waren van al dat overleg en of het bestuur rekening houdt met opmerkingen vanuit de buurt? Hoeveel parkeerplaatsen er verloren gaan? Van Wesembeeck eindigde zijn vraag: “Gezien weinig buurtbewoners tevreden zijn met deze proefopstelling, wil het bestuur deze opstelling behouden tot het einde van de legislatuur of toch maar eerder afblazen?”

Een uitvoerig antwoord

Het raadslid kreeg een uitvoerig antwoord van de districtsburgemeester. Eerst legde Sekeris uit waarom de districtsraad niet meer was betrokken op het project: “De tijdelijke opstelling hier is een methode om bewoners, handelaars en gebruikers te laten na denken over het definitief ontwerp. En wij lijken daar vrij aardig in te slagen.” Sekeris gaf ook een verslag van de verschillende bijeenkomsten met bewoners, gebruikers en handelaars die hadden plaatsgevonden. De laatste keer gebeurde het via ‘zoom’, een moeilijkere vorm om een ruimer publiek te bereiken. Daarnaast hebben ook de Lokale Economie Raad, de seniorenraad, de jeugdraad, de cultuurraad en de sportraad hun inbreng gedaan.

De districtsburgemeester ging dieper in op de commentaar die vooral op de sociale media verschijnt: “Wij lezen nogal wat commentaar op de proefopstelling gaande van ‘trekt op niks’, over ‘onveilig’ tot ‘hangjongeren’. Maar eveneens reacties van mensen die blij zijn met de tijdelijke inrichting.” Verder kreeg het district 15 klachten van gebruikers, bewoners en handelaars en op- en aanmerkingen van de voorzitter van de Vereniging van Mede Eigenaars (V.M.E.) van een gebouw op de Frank Craeybeckxlaan, een aantal handelaars, de Fietsersbond enz… Er waren ook technische vragen. Sekeris: “Wij hebben verschillende ‘plaatsbezoeken’ gedaan en met uiteenlopende mensen gesproken zoals de voorzitter van de V.M.E., de bibliotheek, directie van scholen en handelaars. Bovendien hebben de districtsschepen van lokale economie en de projectleider ‘Ondernemen en Stadsmarketing’ een aantal keer gepraat met de betrokken handelaars en afspraken gemaakt met Vanden Borre, Colruyt en Lidl.”

Project op Europees niveau

Tjerk Sekeris legde ook uit wat de betrokkenheid van de stad was: “Het ontwerp werd in november besproken op een seminarie van Urbact Thriving Streets. Het project ‘Stad Antwerpen/Frank Craeybeckxlaan’ is door de Europese Gemeenschap gekozen om deel uit te maken van het project Urbact. Urbact is een uitwisselingsproject tussen een tiental Europese centrumsteden. We leren immers uit elkaars goede voorbeelden. Het programma, met een aanzienlijke subsidie van de Europese Gemeenschap, richt zich op burgerparticipatie.”

Tenslotte wees Sekeris erop dat het district wil beginnen met de vernieuwde aanleg van de Frank Craeybeckxlaan na de aanleg van de Lakborslei. Hij voegde er nog aan toe dat er slechts vier officiële parkeerplaatsen verdwijnen. De districtsburgemeester eindigde met volgende bedenking: “De uitspraak ‘weinig buurtbewoners zijn tevreden over deze proefopstelling’ is een mening, geen vaststelling.” En hij raadde Jan Van Wesembeeck het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman aan: “Cynici en zwartkijkers kunnen inpakken. Een heerlijk boek voor iedereen die echt realistisch is.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain / Wind
06:4320:40 CEST
Feels like: 6°C
Wind: 32km/h WNW
Humidity: 81%
Pressure: 1006.77mbar
UV index: 2

(advertenties)