Select Page

Boeren van de buurderij bannen zoveel mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen

Boeren van de buurderij bannen zoveel mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen

Een vraag van een buur op de buurderij leidde tot een interessant gesprek. Hoe bestrijden de boeren ongedierte.

Een buur had gemerkt dat de prei kloofjes vertoonde en vroeg aan boer Herman Vissers hoe dat kwam. “Dat wordt veroorzaakt door de preivlieg,” antwoordde de boer: “In de zomer hangen wij netten over de prei. In de herfst verwijderen we de netten want de planten geven vocht af en met de netten erover en korte dagen kan dat niet drogen. Maar het is in het najaar lang warm geweest waardoor de preivlieg langer actief was. Zonder de netten konden ze bij de planten komen. Ze leggen hun eitjes op de planten waaruit larven komen die de kloofjes in de schachten van de prei veroorzaken. Op zich onschuldig en beter dan die chemische troep.”

Boer Danny Van Haute van de Heideveldhoeve luisterde mee. Hij had een gelijkaardig verhaal. “Ook wij gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen maar eveneens netten. Maar nu zijn de kolen zo hoog opgeschoten dat de netten niet helemaal meer afsluiten. Waardoor sommige planten worden geplaagd door witte vlieg. Als je de groente goed afspoelt, levert dat geen enkel probleem op.” Boer Danny voegde er nog aan toe: “Ook de bestrijding van onkruid doen wij niet met gifstoffen maar wel mechanisch.”

En hoe gebeurt gewasbescherming in een boomgaard? Een vraag voor fruitteler Bart Bossaerts: “Wij gaan voor een geïntegreerde bestrijding. En wij gebruiken insecten om insectenplagen onder controle te houden. Daarvoor schakelen wij zweefvliegen, oorwormen, sluipwespen en roofwantsen in.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain
06:3320:48 CEST
Feels like: 1°C
Wind: 19km/h NNW
Humidity: 82%
Pressure: 1022.69mbar
UV index: 0

(advertenties)