Select Page

Kwaliteitsvol vlees met respect voor dierenwelzijn en milieu

Kwaliteitsvol vlees met respect voor dierenwelzijn en milieu

Deurne telt nu twee buurderijen: buurderij Gistschotelhof en buurderij Cinema Rix. Wat maakt de buurderij nu zo uitzonderlijk? Onze reporter nam zijn boodschappentas en ging zelf op onderzoek. Hij sprak er met verschillende boeren en producenten. In een vorige bijdrage kreeg u een verslag van een gesprek met zeepproducent Olefacio. Vandaag is het de beurt aan koeien- en schapenboer Werner Aerts van ’t Zwarthof. Boer Werner biedt zijn zelfgeproduceerd vlees aan.

Omdat vlees in deze dagen van ecologisch bewustzijn vaak wordt geviseerd is een openingsvraag snel gevonden.

GvD: Wat maakt jouw vlees anders dan het vlees in een doorsnee supermarkt?

WA: Wij bieden kwaliteitsvol vlees aan,  aan een eerlijke prijs en met oog voor dierenwelzijn, natuur en milieu. En dit via de korte keten. We hebben het productieproces veld tot vlees in eigen handen. Kijk, wij kweken onze eigen koeien en schapen. De runderen zijn van het wit-blauwe ras, een dubbelgespierd puur vleesras dat zorgt voor zeer mager en mals rundsvlees. Een ras dat van nature uit minder methaangas uitstoot. De schapen zijn zwartblesschapen. Hun vlees is smakelijk en nooit te vet. De dieren grazen in weides die enkel voor grasland geschikt zijn en die in de beekvalleien van de Risschotse loop of de Hulstenbeek liggen. De grazende koeien dragen er bij tot het landschap en de natuurwaarden. Bomenrijen of houtkanten zorgen voor schaduw voor het vee en geven onderdak aan vogels en andere diertjes.

GvD: Ook het dierenwelzijn is belangrijk geworden. Mensen herinneren zich nog taferelen van op veilingen en in slachthuizen.

WA: “Ik behandel mijn dieren als huisdieren. Onze koeien worden niet onthoornd (nvdr. afzagen van horens). In de zomer staan ze in de wei en in de winter krijgen ze hoogwaardig voedsel. Onze dieren mogen ouder worden. Vaak krijgen de koeien twee kalfjes.  Voor de bevruchting maken we gebruik van eigen stieren. Nu, het voordeel dat de dieren iets ouder zijn, is dat het vlees rijper is en veel beter smaakt. Als de dieren klaar voor de slacht zijn, breng ik ze zelf weg, met de trekker waarmee ze ook naar de wei worden gebracht. De dieren zijn dan rustig en raken niet nodeloos gestresseerd. Ik waak erover dat de dieren ook in het slachthuis met respect worden behandeld.

Maar je moet mij niet zomaar op het woord geloven. Zowel voor onze dieren als voor de voeding die wij produceren, hebben wij een kwaliteitscertificaat. We worden gecontroleerd op dierenwelzijn en op traceerbaarheid en correct gebruik van sproeistoffen. En van de voeders en de mest worden monsters genomen voor controle op niet toegelaten stoffen.

GvD: Wat krijgen jouw dieren te eten. Wat eten ze nu in de wintertijd?

WA: In de eerste plaats eten de koeien en schapen gras. Maar het voeder dat ik hen aanbied, bestaat uit een mengeling van mais, graan, bieten, gras en klaver. Dat laatste is belangrijk voor de eiwitten. Alles wat mijn dieren krijgen, heb ik zelf geteeld. Het is van hoogwaardige kwaliteit. Het enige dat ik erbij voeg, zijn mineralen.

GvD: Jij bent niet alleen boer maar jij bent ook nog eens slager?

WA: Dat klopt. Ik ben slager van opleiding. Dat was ik al voor ik de boerderij van mijn schoonouders heb overgenomen. Jarenlang heb ik in een slagerij van een supermarktketen gewerkt en een ploeg van 30 vrouwen geleid. Het is juist dat ik mijn eigen vlees versnijd. Ik laat de karkassen wel eerst 10 dagen hangen, dat verbetert de smaak van het vlees. Ik durf hier stellen dat je het vlees van ’t Zwarthof enkel door het te proeven uit een breed gamma van andere vlezen zult kunnen halen.

Buurderij Gitschotelhof en Buurderij Cinema Rix: www.boerenenburen.be en dan verder gaan naar de buurderij van je keuze.

Foto boven: Boer Werner op de buurderij

Foto onder: Boer Werner leidt kinderen rond in zijn stal

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Sunny
05:4021:38 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 5km/h E
Humidity: 75%
Pressure: 1016.26mbar
UV index: 0

(advertenties)