Select Page

Jan Cornelis schreef een boek tijdens de lockdown

Jan Cornelis schreef een boek tijdens de lockdown

In de coronaperiode begonnen sommige mensen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Zo ook Jan Cornelis, hij begon te schrijven, eerst aarzelend en dan met steeds meer overtuiging.

Jan Cornelis is, zoals dat zo mooi wordt gezegd, 15 jaar geleden de liefde gevolgd naar Deurne. Tot dan had hij in Grobbendonk gewoond. Over zijn verhuis heeft hij nog een leuke anekdote: “Toen ik mijn adresverandering ging aangeven op het politiebureau, bekeek de agente van dienst mij en zei dan ‘Van Grobbedonk naar Deurne? Dat is ook geen promotie’ (lacht hartelijk).” De schrijver heeft zijn overstap nooit beklaagd: “Ik hou van de grote verscheidenheid van Deurne. Geen enkele straat is hetzelfde, de buurten zijn allemaal anders. Ik hou van de voorstad, vooral als er dan ook nog een prachtig park is. Deurne is vlakbij Antwerpen en toch zo anders.”

Tijdens de coronaperiode is Cornelis beginnen te schrijven. Hij is germanist van opleiding, maar schrijven had hij tot dan niet echt gedaan. Tijdens de lockdownperiode veranderde dat. Op een mooie dag pende hij een eerste stukje van ongeveer 400 woorden. Bovendien volgde hij een schrijfcursus aan de Academie van Schoten. En toen was hij vertrokken. Elke dag opnieuw schreef hij een stukje, 300 dagen lang. Het idee van een boek rijpte pas later. Cornelis: “Ik heb mijn teksten laten lezen door enkele ‘proeflezers’ en op basis van hun advies en het nodige snoeiwerk ligt er nu een boek. Het is een mozaïek waarvan ik hoop dat het geheel mooier is dan de tegeltjes apart.”

Het boek kreeg de titel ‘De Waterkant’. Cornelis: “De waterkant is een plek van observatie, bezinning, opwinding, radeloosheid, verlatenheid of extreme drukte. Hoop wisselt af met wanhoop, euforie botst op teleurstelling. De ik-persoon registreert de wereld van de Waterkant en probeert die te duiden en te verwerken.”. De schrijver is momenteel lector aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen maar gaat weldra op pensioen. Hij lacht: “Vanaf dan zal ik voltijds schrijver zijn.”

De Waterkant, Jan Cornelis. 20 euro( +eventuele portkosten). Te verkrijgen via jancornelis1958@gmail.com

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
21°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 21°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 59%
Pressure: 1021.67mbar
UV index: 6

(advertenties)