Select Page

Naar een intensere samenwerking van de Deurnese musea

Naar een intensere samenwerking van de Deurnese musea

Het VolXmuseum in Deurne Dorp, dat de geschiedenis van Deurne vertelt, en het natuurhistorisch museum Boekenberg, ook nog gekend als ‘de grot’ in Boekenbergpark, gaven samen hun nieuwjaarsreceptie.

De cafetaria van het VolXmuseum was volgelopen. Leden en genodigden van twee van de Deurnese musea kwamen klinken op het nieuwe jaar. Koen Maes, secretaris van het natuurhistorisch museum Boekenberg, heette de aanwezigen welkom en wenste iedereen een voorspoedig 2023. Walter Verbruggen, voorzitter van het VolXmuseum, nam dan even de tijd om op geanimeerde wijze dieper in te zoomen op zijn museum.  Verbruggen: “Deze plek mag je zonder overdrijven de schat van Deurne noemen. Het bevat zoveel voorwerpen die de geschiedenis van Deurne van in de oertijd tot in de vorige eeuw vertellen. Zoals de tv-reeks ‘Het verhaal van Vlaanderen’ maar dan met Deurne in de hoofdrol.”

De voorzitter blikte terug op het voorbije jaar: “We hebben een opleiding voor gidsen georganiseerd. Zowat de helft blijft beschikbaar voor het VolXmuseum. Ook aan de infrastructuur hebben we gewerkt. De toiletten zijn vernieuwd en de themakamers kregen een ‘facelift’. En ons trimestrieel tijdschrift gaf twee themanummers uit.” Verbruggen blikte ook vooruit: “De diamantkamer wordt hersteld en de archeologiecollectie wordt onder handen genomen. En we willen ook een beleidsproject opstarten: hoe moet het museum evolueren, zowel gebouwen als collectie. Tenslotte willen we de promotie aanpakken. Waarom zouden we dit niet samen met het natuurhistorisch museum en het museum Stampe-Vertongen doen?”

De voorzitter eindigde met de vaststelling dat het museum nood heeft aan meer externe hulp en meer geld. Hij riep dan ook de stad en het district op om een gezamenlijk plan van aanpak voor al de Deurnese musea te maken.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h SSW
Humidity: 75%
Pressure: 1008.47mbar
UV index: 0

(advertenties)