Select Page

85 jaar geleden vertrok vanuit Deurne de eerste vlucht tussen België en Congo

85 jaar geleden vertrok vanuit Deurne de eerste vlucht tussen België en Congo

Op 24 maart 1934 vertrok vanop de luchthaven van Deurne een vliegtuig met een bijzonder doel: Leopoldstad, nu Kinshasa. Het was de allereerste vlucht tussen België en Congo.

Het was om 5.30 u dat het echtpaar Guy Hansez en  Marie-Louise Fester 85 jaar geleden opstegen met een Fox-Moth. Voor de kenners: een toestel met drie plaatsen, uitgerust met een Gipsy Major 130 PK motor, kruissnelheid 170 km/uur. Man en vrouw waren beiden geoefende piloten maar hun onderneming was niettemin een huzarenstukje: het echtpaar doorkruiste woestijnen en evenaarswoud, zonder elektronische navigatiehulpmiddelen. Nu ja, de twee waren niet aan hun proefstuk toe, eerder hadden ze al deelgenomen aan een internationale vliegwedstrijd boven de woestijnen van Afrika en het Midden-Oosten, een tocht van 16 500 kilometer.

Voor de start van de vlucht had Guy Hansez een gesprek met een reporter van De Standaard. Hij vertelde dat hij een mogelijkheid zag om een luchtpostverbinding met de toenmalige Belgische kolonie in het leven te roepen mits er een minimale vracht te vervoeren was. De tocht werd dan ook gesteund door de Belgische posterijen en in het toestel bevonden zich drie postzakken. Het vliegtuig kwam op zijn eindbestemming aan op 28 maart om 17.30 u. Er werden 15.000 km afgelegd. De terugvlucht begon op 3 april en duurde acht dagen. Bij hun aankomst op 11 april werden ze verwelkomd door Camille Huysmans, de toenmalige burgemeester van Antwerpen. Op 23 februari 1935 startte Sabena officieel met regelmatige luchtverbindingen naar Congo.

Twee jaar na hun krachttoer schreef Marie-Louise Fester hun ervaringen neer in een boek: ‘la premiere liason Anvers-Léopoldville en quatre jours et demi’.

Foto: (vlnr) Marie-Louise Fester, Guy Hansez, burgemeester Camille Huysmans. Op de achtergrond de Fox-Moth. (Met dank aan Danny Cabooter)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Partly Cloudy
06:4720:37 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 10km/h NW
Humidity: 59%
Pressure: 1019.3mbar
UV index: 0

(advertenties)