Select Page

Filip Baeyens stapt op als cultuurcoördinator

Filip Baeyens stapt op als cultuurcoördinator

Als je Filip Baeyens ontmoet krijg je instant een shotje endorfines. De man praat in superlatieven en straalt enthousiasme uit.

Filip Baeyens, geboren en getogen in Silsburg, heeft al een heel parcours afgelegd bij de stad Antwerpen. Hij begon als programmator-publiekswerker in het Ecohuis (Borgerhout) waar hij onder meer BorgerRio organiseerde. Na vier jaar verkaste hij naar het cultuurcentrum van Ekeren, dat hij eigenlijk uit de grond moest stampen. Dat bleef niet onopgemerkt en een jaar later werd hij naar Deurne gehaald waar hij directeur werd van het cultuurcentrum. Enkele jaren later werd hij dan ‘Cultuurbeleidscoördinator District Deurne’. Maar nu gooit Baeyens het stuur 180 graden om: hij gaat werken voor Miss Miyagi, een ontwikkelaar van innovatieve vastgoedprojecten met een maatschappelijke meerwaarde.

GvD: “Miss Miagy? Even dacht ik aan een soort concours voor exotische vrouwen?”

Filip Baeyens: “Vergeet het maar. Miss Miyagi specialiseert zich in de herbestemming van complexe vastgoedprojecten met een positieve maatschappelijke impact. Zo was de ontwikkelaar betrokken bij een nieuwe bestemming voor kasteel Boekenberg. En momenteel zet Miss Miyagi mee haar schouders onder brouwerij De Ridder in Deurne Dorp. Wie mij kent weet dat ik een babbelaar, een hosselaar en soms ook wel een onnozelaar ben. En ik streef steeds naar ontmoeting. Een knettergek idee? Dan zeg ik ‘let’s go’, samen met mijn team, partners en stakeholders. En het team van Miss Miyagi, dat eigenlijk vooral uit architecten bestaat, zag daar brood in. Ik word matchmaker, een functie die er nog niet was. Iemand voor de zachte kant van het vastgoed.”

GvD: “Matchtmaker lijkt wel wat op de wijze waarop jij je huidige functie invulde?”

Filip Baeyens: “Misschien wel, zeven jaren geleden organiseerden we Pop Up Tuba, een pop-up festival langs de Turnhoutsebaan. En toen al werkten we terrein overschrijdend. Of kijk hoe we Cinema Rix hebben aangepakt. Van een, zeg maar, obscuur cinemazaaltje naar een nieuw socio-cultureel ontmoetingscentrum van, voor en met de buurt. Ik weet dat ik soms te ambitieus ben, teveel ‘sturm und drang’, en dan moet mijn team mij wel eens afremmen. Maar kijk waar we staan: Barix, de plek waar iedereen welkom is. En ik ben megatrots dat we de diversiteit van de buurt hebben kunnen binnenhalen. We hebben de drempels verlaagd en werken vraaggestuurd: ‘wat kunnen wij voor u betekenen’. Dat hebben we ook nu verwezenlijkt in het cultuurcentrum in de Frans Messingstraat. Dat is nu De Klap, met als baseline ‘never glossy, always smossy’. Je kan er helemaal jezelf zijn.

GvD: Laat ons even doorgaan op cultuur in Deurne. Noord bruist en Zuid blijft wat verweesd achter.

Filip Baeyens: “Dat is deels historisch te verklaren met De Klap en Cinema Rix in Noord. Maar om Zuid van een ingedommeld naar bruisend niveau te verheffen, hebben we te weinig mensen en te weinig tijd. We zouden kunnen zoeken naar samenwerking met andere, plaatselijke actoren. Dat zou bijvoorbeeld met de Theatergarage kunnen zijn. En misschien, heel misschien is het ook wel een beetje gebrek aan (her)focus. Want voor nieuwe initiatieven hebben we nieuwe mensen nodig. Op de Herentalsebaan staat de oude cinemazaal Capri. Maar helaas hebben we de capaciteit niet om die een ‘make-over’ als Cinema Rix te geven. Misschien moeten we toch maar eens de denkoefening over de heroriëntering van middelen aangaan. Anderzijds ben ik wel trots op ‘Circus Boelaere’, een prachtig festival van drie districten in Te Boelaarpark.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
22°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 22°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 53%
Pressure: 1021.33mbar
UV index: 7

(advertenties)