Select Page

Lokaler kan wijn niet zijn

Lokaler kan wijn niet zijn

Waar vroeger wijn uit zuidelijke streken kwam, vind je nu ook al wijngaarden hier in Vlaanderen. Een ervan ligt aan de grens van Deurne: wijndomein Vigna in Wijnegem.

Toegegeven, als je als gemeentenaam Wijnegem draagt is het erom vragen. Wijndomein Vigna behoort tot de grotere wijngaarden van België. Op een terrein van 8 ha zanderige bodem werden 30.000 wijnranken aangeplant. Voorheen stond hier de water- en limonadefabriek ‘Vigna’. Wat bij de Wijnegemse wijnbouwers steevast de joke ontlokt dat zij, zoals het mirakel beschreven in de bijbel, water in wijn kunnen veranderen.

Het volledige proces van het oogsten tot het bottelen gebeurt in eigen beheer. Vigna verbouwt momenteel 11 verschillende variëteiten. Elk van die variëteiten draagt de naam van een van de kleinkinderen van de oprichters. Het wijndomein doet elk jaar mee aan wedstrijden, waaronder ‘Beste Belgische Wijn’, georganiseerd door de VVS (Vereniging Vlaamse Sommeliers). En daar heeft het wijndomein al zeven gouden, zilveren en bronzen medailles behaald. Ook bij ‘Wijnkeuring van de Lage Landen’ van Stichting Wijninstituut Nederland, wonnen de Wijnegemmenaars al twee medailles.

De verschillende variëteiten die Vigna aanbiedt, zijn :

  • Mousserende wijn “methode traditionnelle”
  • Rode wijn; Pinot Noir, Merlot, Cabernet Dorsa, Acolon
  • Witte wijn: Johanitter, Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc
  • Rosé

Zeg nu zelf, als je tijdens de komende feestdagen wijn uit Wijnegem aan je gasten aanbiedt, dan scoor je toch zeker. De wijn is nu verkrijgbaar op de buurderijen:

Foto: de druivenpluk in september ll.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

1 Comment

  1. Robert VAN LOOCK

    Op het Kerstfeest bij mijn zoon dronk ik 2 witte Wijnegemse wijnen, de Elena, en nog een andere, en beiden waren héél lekker! Of het aan de wijn of aan het eten lag,weet ik niet, maar de combinatie was zeker puik!!!

    Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
12°
Rain Shower
06:4720:37 CEST
Feels like: 11°C
Wind: 10km/h WNW
Humidity: 62%
Pressure: 1019.3mbar
UV index: 0

(advertenties)