Select Page

Oud ANZ-voorzitter Hugo Portier is overleden

Oud ANZ-voorzitter Hugo Portier is overleden

Vorige week overleed, op 81-jarige leeftijd, Hugo Portier. Portier was 13 jaar voorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ).

Hugo Portier was geboren in Gistel, West-Vlaanderen, maar woonde in Deurne. De overledene was van 1991 tot 2004 voorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond.  Het ANZ organiseert jaarlijks het Vlaams Nationaal Zangfeest in het Antwerpse Sportpaleis. Het is een evenement waarop Vlaamse strijd- en heimatliederen worden gezongen. En waar de voorzitter van het ANZ een toespraak houdt waarin de actualiteit door een Vlaams-nationalistische bril wordt bekeken. Op zijn hoogtepunt vulde het Zangfeest het Sportpaleis. Tegenwoordig heeft het plaats in de Lotto-Arenahal.

Het voorzitterschap van Hugo Portier verliep niet altijd even rimpelloos. Vooreerst bleef het ANZ niet gespaard van de discussies die ook in de hele Vlaamse beweging leefden. En toen een breuk ontstond tussen enerzijds het ANZ als Koorfederatie en anderzijds het ANZ als nationalistische pressiegroep en organisator van de zangfeesten was de toekomst van het Zangfeest even onzeker. Anderzijds startten onder het bestuur van Hugo Portier de succesvolle Nekka-nachten en de uitvoering van het oratorium ‘De Oorlog’ van Peter Benoit.

De afscheidsplechtigheid heeft plaats op zaterdag 17 december om 10 u. in de Sint Jozefkerk, Boekenberglei 207 te Deurne.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 14km/h SW
Humidity: 64%
Pressure: 1014.56mbar
UV index: 4

(advertenties)