Select Page

Straatnaambord zorgt voor wrijving tussen Deurne en Borgerhout

Straatnaambord zorgt voor wrijving tussen Deurne en Borgerhout

De onthulling van een straatnaambord voor een plantsoen leidt tot wrevel tussen de districten Deurne en Borgerhout.

Afgelopen weekeinde organiseerden de lokale N-VA afdelingen van Deurne en Borgerhout een bezoek aan de wijk Morckhoven. Ze trokken hun tent op aan het vernieuwde plantsoen tegenover het Xaveriuscollege. Het plein kreeg onlangs de naam Ignatiusplantsoen, genoemd naar Ignatius van Loyola, de oprichter van de orde van Jezuïeten. Het naambord was echter nog afgedekt. Volgens de aanwezige N-VA-leden kwam dit: “omdat de naamgeving dik tegen de zin van het district Borgerhout was. Vooral districtsburgemeester Marij Preneel (Groen) vond dit niet kunnen. Volgens haar moest het plantsoen worden vernoemd naar een vrouw. Daarom vond het Borgerhouts bestuur het niet nodig om het plein officieel in te huldigen.”

Dat deed de delegatie van de twee lokale N-VA afdelingen dan maar zelf. Districtsburgemeester Tjerk Sekeris: “De aanwezige stadsschepen Annick De Ridder kreeg de eer om het Ignatiusplantsoen officieel in te huldigen. Het district Borgerhout wil geen hulde brengen aan de stichter van de Jezuïeten om de eenvoudige reden dat Ignatius van Loyola een man was. Gelukkig kreeg schepen De Ridder hulp van twee blanke mannen van middelbare leeftijd: mezelf en provinciaal gedeputeerde Luk Lemmens.”

Ontstemde reactie van de Borgerhoutse districtsburgemeester

Een politieke partij die officiële straatnaamborden inhuldigt achter de rug van het lokale bestuur, dat vindt de Borgerhoutse districtsburgemeester toch wel ‘next level’. Preneel: “Die naamgeving is een gemiste kans voor de buurt. Het district wilde de buurt betrekken bij de zoektocht naar een nieuwe naam. Maar dat was buiten de N-VA en burgemeester De Wever gerekend: die besliste eenzijdig om op een vraag van het Xaveriuscollege in te gaan. Zoiets is toch oude politieke cultuur? Ik ben ook door niemand gevraagd om het pleintje in te huldigen. Dat ik geweigerd heb, klopt dus niet.”

Op de kritiek dat het om een naam van een man gaat, antwoordt Marij Preneel: “Borgerhout telt 200 straten en pleinen, slechts een is vernoemd naar een vrouw: het Mala Zimetbaumplantsoen. Dus ja, mijn voorkeur zou zijn gegaan naar een vrouw die belangrijk is geweest voor Borgerhout: schrijfster Maria Rosseels bijvoorbeeld of zangeres Samantha of Reuzin. Vrouwen verdienen ook erkenning.” Dan voegt ze er nog aan toe: “Het had een groot buurtfeest kunnen zijn en nu was het een partij-onderonsje. Zo kennen we de N-VA wel.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

1 Comment

  1. Marcel windey

    S’Heerenstraat, Van der Meydenstraat, zijn al zeker twee vrouwen met een straatnaam in Borgerhout. Het is niet veel maar ook niet eentje!

    Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 5km/h S
Humidity: 79%
Pressure: 1008.47mbar
UV index: 0

(advertenties)