Select Page

Evacuatieroute of nieuwe weg voor de Antwerpsupporters

Evacuatieroute of nieuwe weg voor de Antwerpsupporters

De saga rond de nieuwe Antwerptribune, die omwille van veiligheidsproblemen niet op volle capaciteit mag worden gebruikt, was onderwerp van een schriftelijke vraag in de districtsraad van Deurne.

De nieuwe tribune 4 in het Bosuilstadion vertoont een aantal veiligheidsproblemen, vooral op het vlak van brandveiligheid en evacuatie bij rampen. Districtsraadslid Guy Dirckx (V.B.) volgt dit dossier op en merkte dat de stad een aantal verharde wegen plant door de Bremweide, een openbaar park onder de bevoegdheid van het district, om evacuatie van deze tribune mogelijk te maken. Maar hij had eveneens de vraag opgevangen om van de weg door de Bremweide ook een reguliere toegangsweg tot het stadion te maken. Dirckx wilde eveneens weten wat er was afgesproken in een vergadering met RAFC eind juni. En wat het advies van de Brandweer van Antwerpen was.

Raadslid Dirckx kreeg antwoord van districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA): “In 2020 kregen wij de vraag om een nieuwe evacuatieweg aan te leggen door de Bremweide. Het standpunt van het distritsbestuur was ‘ja’ voor evacuatie. Maar als dit een toegangsweg voor supporters naar het stadion moet worden, willen wij mee aan tafel zitten.” In juni vond er een gesprek plaats tussen het districtscollege, kabinet burgemeester, kabinet groen, kabinet mobiliteit, kabinet economie, de veiligheidscel van de politie, de brandweer, Docora (bouwheer) en het bestuur van RAFC. Sekeris: “Dat bleek een dovemansgesprek, waarbij het niet duidelijk werd of de weg nu nodig was om te evacueren of gewoon voor de supporters om naar het stadion te gaan. Op onze vraag of het voldoende zou zijn om poorten te voorzien in de afsluiting van het voetbalstadion die supporters zouden toelaten om tijdens calamiteiten over de Bremweide uit te zwermen, kwam geen eenduidig antwoord. En het advies van de brandweer kennen we niet.”

Sekeris gaat verder: “De bouw van een nieuwe voetbaltempel kan alleen slagen als het een project wordt dat door het district, het bestuur en de inwoners van Deurne wordt gedragen.” De districtsburgemeester besluit: “Wij hebben de indruk dat RAFC het district als beleidsniveau niet ernstig neemt.” Hij voegt er nog aan toe: “RAFC communiceert ook niet of nauwelijks naar de abonnementhouders, zodat er indianenverhalen ontstaan, waarbij de ‘zwarte piet’ wordt doorgeschoven naar het district.”

Foto boven: voetbalstadion vanuit de Bremweide gezien

Foto onder: de bestaande weg

(foto’s: Swake)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
23°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 23°C
Wind: 13km/h WNW
Humidity: 56%
Pressure: 1021mbar
UV index: 5

(advertenties)