Select Page

Eten aankopen en het klimaat redden

Eten aankopen en het klimaat redden

Eten aankopen is niet vrijblijvend. Het heeft impact op het klimaat en op je gezondheid. En je kan de familiale boer steunen.

Goedele Vrints koopt haar voeding aan bij buurderij Gitschotelhof. Zij werkt ook als landbouweconome bij het ministerie van landbouw. Vanuit haar professionele bezigheden beseft zij heel goed het belang van de buurderijen. Op de ladiesnight in @The Park hield zij hierover een talk. Vrints: “Laat me vertrekken vanuit een erg actueel thema: het klimaat. De landbouw wereldwijd is verantwoordelijk voor de uitstoot van 24% van de broeikasgassen. In Europa is het slechts 10% maar wij voeren dan weer zoveel in dat we het probleem mondiaal moeten beschouwen. De productie van deze gassen is grotendeels het gevolg van natuurlijke processen.” Volgens de jonge vrouw wordt er volop gezocht om die uitstoot door technologische processen te verminderen. Een voorbeeld hiervan is de warmtekrachtkoppeling in de glastuinbouw. (nvdr: De warmte die vrijkomt bij het opwekken van energie wordt eveneens gebruikt.)

“Maar” zegt Goedele Vrints: “Iedereen heeft door de aankoop van voedsel de mogelijkheid om de impact op het klimaat te beperken. Hoe? Er is een eenvoudig trucje: volg de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Want hoe gezonder hoe duurzamer.” Vrints heeft drie basisregels: Een. Eet meer groenten en fruit. Twee. Eet vooral lokaal en seizoensgebonden. Drie. Vermijd verspilling. Vrints: “Op wereldvlak gaat 1/3 van de voedselproductie verloren door verspilling.” En zo belandt de landbouweconome bij de organisatie Boeren en Buren en zijn buurderijen. (nvdr: rechtstreekse verkoop van voeding van producent aan consument via een online platform. Ook nog ‘Korte Keten’ genoemd.)

Vrints: “Sinds de start van Boeren en Buren is de verkoop van de Korte Keten in België met 39% toegenomen. Het is een klantvriendelijk systeem, het biedt lokale en seizoensgebonden voeding aan en het garandeert een volwaardig inkomen voor de producenten. Het leuke aan het systeem zijn de buurderijen, de wekelijkse afhaaldag waar je andere mensen ziet. Zo wordt de aankoop via Boeren en Buren een groepsgebeuren. Eten kopen mag inderdaad wel plezant zijn.” Tenslotte geeft Goedele Vrints nog een argument om aan te sluiten bij Boeren en Buren: “Je krijgt soms de keuze tussen verschillende soorten tomaten of aardbeien en je ontdekt smaken die je nog niet kende.”

www.boerenenburen.be > buurderij Gitschotelhof

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
12°
Rain Shower
06:4720:37 CEST
Feels like: 11°C
Wind: 10km/h WNW
Humidity: 62%
Pressure: 1019.3mbar
UV index: 0

(advertenties)