Select Page

Vleermuizenhotel op de grens van Deurne wint prijs

Vleermuizenhotel op de grens van Deurne wint prijs

Aannemer Willemen Infra die de Hoogmolenbrug bouwde, wint met het vleermuizenhotel aan die brug een award van de FEBE (Federatie van betonindustrie).

In maart van dit jaar bouwde Willemen Infra een ‘vleermuizenhotel’ in opdracht van de Vlaamse Waterweg. Het concept werd in overleg met Agentschap Natuur & Bos en het studiebureau OMGEVING uitgewerkt en het werd landschappelijk ingepast in de aanloophelling van de nieuwe Hoogmolenbrug over het Albertkanaal. Het Albertkanaal is namelijk een belangrijke corridor voor vleermuizen. Het vleermuishotel verdween volledig onder de grond. Vleermuizen kunnen het hotel bereiken via een poreuze buis en een kleine opening naast de brug.

Omdat vleermuizen graag in een complexe constructie rondvliegen, werd er gekozen voor een verblijfplaats opgebouwd uit vier grote geprefabriceerde betonnen kamers, on site met elkaar verbonden en met een totaalvolume van meer dan 100 m³.  Verder werden aan deze kamers poreuze betonbuizen gekoppeld die dienen als zijkamers. Door goede afspraken met prefabproducent Tubobel werd dit winterverblijf op vier dagen gebouwd, waardoor ook de deadlines van de bouw van de nieuwe brug over het Albertkanaal werden gerespecteerd. Dit harde werk werd beloond met de Precast in Infrastucture Award 2022. Deze categorie richt zich tot ondergrondse infrastructuurprojecten waarin prefab beton gebruikt werd.

De nieuwe Hoogmolenbrug bevat eveneens een ecostrook om ook kleine dieren de oversteek van het Albertkanaal te laten maken.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
15°
Rain Shower
05:2622:01 CEST
Feels like: 15°C
Wind: 6km/h ESE
Humidity: 91%
Pressure: 1013.55mbar
UV index: 0

(advertenties)