Select Page

Spaans fruit vol passie

Spaans fruit vol passie

De buurderijen in Deurne bieden deze maand citrusfruit aan, afkomstig uit Spanje. Lees hieronder het verhaal van Senne Peeters die Rocio, de liefde van zijn leven, naar Spanje volgt en een nieuwe wind laat waaien in haar ouderlijke boerderij in de Alpujarra.

Op de flanken van de Sierra Nevada in het zuiden van Spanje, telen Senne en Rocío Peeters, een jong en dynamisch Belgisch/Spaans/ koppel, citrusvruchten, avocado’s, olijven, amandelen en vijgen. Dagelijks zetten zij zich in om de boomgaarden op de boerderij op een duurzame manier te verzorgen.

Senne, een man die zijn hart naar het zuiden volgde en zet daar samen met zijn echtgenote de familiale landbouwtraditie verder met aandacht voor agro-ecologie en korte keten. Hoewel vele boeren in de streek noodgedwongen stoppen en wegtrekken, slagen Senne en Roció er dankzij hun duurzame manier van werken in om de boerderij nieuw leven in te blazen. Ze gaven de boerderij de naam Rosen Amaras.

Agro-ecologie is een duurzame vorm van landbouw die de natuur in al haar facetten respecteert en streeft naar de opbouw van alternatieve voedselsystemen op vlak van distributie en consumptie. Senne en Rocío vertaalden deze principes naar de traditionele familieboerderij en gooiden een lijntje naar België uit.

Zij bevinden zich in de Alpujarra, een zuid-Spaande regio die zich kenmerkt door een overvloed aan zon en grote hoogteverschillen. Samen met het slim gebruiken van smeltwater uit de bergen (waar eeuwenoude regels op gelden), maakt dit een aanzienlijke diversiteit aan landbouwproducten mogelijk.

Vers en duurzaam fruit uit het zuiden

Vanaf eind november tot de intrede van de lente bestaat het aanbod uit appelsienen, citroenen, mandarijntjes, clementines, pompelmoes en kumquat. Dankzij samenwerking met een collega-bioteler aan de Costa Tropical in het zuiden van de provincie, aan de Middellandse Zee, kunnen zij ook mango’s, avocado’s, chirimoya’s en zelfs bananen aanbieden.

Dit is één van de weinige plaatsen op het Europese vasteland waar landbouwers deze fruitsoorten kunnen telen. Voor al deze producten is Spanje het dichtst mogelijke herkomstland. Hierdoor is het dankzij korte keten afzetkanalen mogelijk om het fruit vers en onbehandeld aan te bieden aan Belgische consumenten. Het fruit krijgt geen oppervlaktebehandeling om de houdbaarheid te verlengen. Het is ook niet nodig om het fruit op te slagen in energievretende koel- of rijpingskamers omdat de periode van het transport minimaal is. Rosen Amarás werkt namelijk enkel op bestelling en nadat deze zijn afgesloten, wordt de dag nadien met de pluk gestart. Senne en Rocío plukken daarbij    enkel het rijpe fruit (zonder verspilling van onnodige oogst dus), verpakken dit meteen in kartonnen dozen zonder overbodige verpakking en stapelen alle bestellingen op een pallet dat ze per trailer naar België verzenden.

Door deze manier van rechtstreekse samenwerking met boeren uit het zuiden, ontstaat een transparante, duurzame en eerlijke keten. Alle producten worden rechtstreeks bij de boer  aangekocht, die zelf zijn prijs kan bepalen en door de eerlijke marges die zo ontstaan, minder gedwongen keuzes hoeft te maken op basis van economische noodzaak. Landbouwers kunnen zo ook rekening houden met de lange termijn en met duurzaamheid (zoals hierboven omschreven).

Praktisch

Wie op een van de Deurnese buurderijen citrusfruit wil aankopen moet dat vanaf nu tot maandag 14 november (buurderij Districtshuis) of dinsdag 15 november(buurderij Gitschotelhof) doen. Je surft naar de buurderij. Maar let op, de producten worden aangeboden in de verkoop van 16 november (buurderij Districtshuis) of 17 november (buurderij Gitschotelhof). Met andere woorden, je vindt Rosen Amaras bij de verkoop van volgende week. Ook die verkoop staat dus al aangekondigd.

Marijke Lambrechts

Foto boven: oogst

Foto onder: Senne Peeters

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Rain Shower
05:3521:43 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 11km/h SW
Humidity: 85%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)