Select Page

Fietsdoden

Fietsdoden

Enige tijd terug hield kunstenaar Jan Vilain een tentoonstelling in het districtshuis. Voor een van zijn werken die hij daar voorstelde zoekt hij nu een gepaste plek om het permanent te plaatsen.

Jan Vilain ontwerpt sculpturen met onderdelen die eerder al voor een ander doel hebben gediend. Hij haalt objecten en artefacten uit hun anonimiteit en geeft ze een nieuwe betekenis. Vilain staat stil bij thema’s als opsluiting, kwetsbaarheid, consumptie, omgang met de natuur en de verhouding tussen individu en samenleving. De observaties die hij maakt, verwerkt hij in zijn conceptuele kunstwerken. De kunstenaar heeft ook een visuele beperking en kampt met tunnelzicht. Hij vertaalt die visuele beleving in een aantal van zijn werken. De tentoonstelling ‘Observaties’ was zijn eerste solotentoonstelling. Samengevat in twee worden: verrassend en impressionant.

Een van de werken draagt de naam ‘Fietsdoden’. Jan Vilain vertelde hierover: “Regelmatig moet ik na een dodelijk ongeval een persbericht schrijven vanuit het standpunt van onze organisatie die zich inzet voor veilig schoolverkeer. Een persbericht is vluchtig, de slachtoffers verdwijnen uit de actualiteit en verschijnen in de statistieken. Allemaal individuele slachtoffers die niemand als een dramatisch geheel erkent. Dit werk is een vertaling van die statistieken. Elke staaf vertegenwoordigt een jaar, van 2011 tot 2020 en elk remblokje staat voor een fietser die dat jaar in België in het verkeer het leven verloor.”

De kunstenaar wil zijn werk schenken aan een instelling of organisatie die een permanente plek aan dit werk wil geven. Burgemeester Tjerk Sekeris (N-VA), zelf een fervent fietsers, zoekt mee naar een mogelijkheid. En Wouter Berteloot van de Fietsersbond suggereert de provincie omdat dit beleidsniveau veel aandacht voor de fietsers heeft.

Foto boven: Kunstenaar Jan Vilain en zijn werk ‘Fietsdoden’

Foto onder: een van de staven met remblokjes die een jaar en het aantal doden symboliseren  

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:4121:36 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h W
Humidity: 96%
Pressure: 1006.1mbar
UV index: 0

(advertenties)