Select Page

Vernieuwde helft Rozentuin Rivierenhof is open

Vernieuwde helft Rozentuin Rivierenhof is open

Vorig voorjaar ging de Rozentuin in het Rivierenhof voor de helft op slot. In de bodem zaten aaltjes waardoor de rozenstruiken wegkwijnden.

“Zonder chemicaliën maar door middel van uiterst innovatieve technieken is de bodem in het westelijke deel van de Rozentuin opnieuw helemaal gezond”, vertelt Jan De Haes (N-VA), Provinciaal gedeputeerde bevoegd voor provinciale groendomeinen. “De westelijke helft van de collectietuin werd duurzaam gerevitaliseerd, heringericht en verrassend fleurig opnieuw aangeplant. In het gerenoveerde gedeelte van de Rozentuin voorziet anderhalve kilometer ondergrondse druppelslang de planten van regenwater.”

Bodem wordt ‘gereset’

Door jarenlang op dezelfde plaats rozen te telen, was het bodemleven van de Rozentuin in het Rivierenhof uit evenwicht geraakt. Door de aanwezigheid van aaltjes kwijnden de rozenstruiken zienderogen weg. Directeur Peter Verdyck licht toe: “Vroeger werd zo’n aangetaste bodem gesaneerd door de grond te ontsmetten met chemicaliën. Maar het provinciaal groendomein gebruikt nu innovatieve milieuvriendelijke technieken om de rozencollectie op deze plek in het park te kunnen behouden. Daarbij worden goedaardige schimmels en bacteriën in de bodem gestimuleerd totdat opnieuw een natuurlijk evenwicht is bereikt. De grond wordt als het ware ‘gereset’.”

De flora in de vernieuwde tuin is diverser geworden. Heesters en vaste planten, bloembollen en wintergroene massieven ondersteunen voortaan de rozencollectie. Hierdoor zal de Rozentuin de bezoekers niet alleen tijdens het rozenseizoen, maar het ganse jaar rond kunnen bekoren. Het zeer grote assortiment rozenvariëteiten is bewust afgebouwd wat de uitstraling en eenheid sterk verhoogt, alsook het intensief onderhoud beperkt. Er wordt tevens bewust ingezet op sterke, ziekteresistente rozen.

Rozentuin werd in 1926 aangelegd

In 1921 werd het Rivierenhof aangekocht door de provincie Antwerpen. Vijf jaar later werd de Rozenhof aangelegd als botanische collectietuin van de landbouw-huishoudschool en telde 50 rozensoorten. Anouche De Keyzer,  communicatieverantwoordelijke Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen, vertelt: “De rozentuin werd vooral om didactische redenen aangelegd. Er werd geopteerd voor de meest gewone rozenvariëteiten, die door eigenaars van stadstuintjes gemakkelijk zelf te kweken waren. Om de rozentuin te beplanten deed de bestendige deputatie beroep op sponsoring. Alle belangrijke kwekers kregen een omzendbrief met de vraag of ze rozen wilden schenken. In ruil zou hun naam ter plekke worden vermeld. Verder werden er ook tulpen, pioenen en dahlia’s aangeplant.”

Komende herfst gaat de andere helft van de Rozentuin op de schop. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal de gehele rozentuin eind volgend jaar volledig vernieuwd zijn.

Foto boven: de vernieuwde rozentuin

Foto onder: (v.l.n.r.) Provinciaal gedeputeerde Jan De Haes en directeur Peter Verdyck

Foto helemaal onder: Vertegenwoordiging van het team serre & rozentuin PGRA: (v.l.n.r.) Karl, Nic, Ilse, Nathalie, Denis en Werner 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

1 Comment

  1. Guy

    Ik herinner me uit mijn lang vervlogen kinderjaren dat daar ook een grote collectie Dahlia’s was. Ik was gefascineerd door de grootte en de kleuren van de bloemen. Komen die er ook terug?

    Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 64%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 2

(advertenties)