Select Page

Onrust over een brandstoftank voor loodhoudende brandstof

Onrust over een brandstoftank voor loodhoudende brandstof

De buren van het vliegveld maken zich zorgen. Aan een poort van de luchthaven hangt een aanvraag van BP voor de opslag van loodhoudende brandstof.

Oliefirma BP vraagt een vergunning voor een brandstoftank voor loodhoudende benzine op de luchthaven van Deurne. Omdat het lood in de uitlaatgassen giftig is, is dit soort benzine verboden voor het wegverkeer. Propellervliegtuigen kregen een uitzondering. De Europese Commissie besliste echter om ook voor propellervliegtuigen de loodcomponent vanaf 1 mei 2025 te verbieden, met een uitdoofscenario. Volgens burgerplatform Vliegerplein wil BP dit uitdoofscenario optimaal benutten door nu al een nieuwe milieuvergunning aan te vragen.

Het nieuws zorgt voor onrust in de buurt. Aan de Boekenberglei bevindt zich een onderhoudsatelier. Dit atelier grenst aan de stedelijke basisschool Het land van Nu. De vliegtuigen moeten regelmatig proefdraaien en zo kunnen volgens de ouders de vervuilende gassen recht de school en de buurt inwaaien. Een van de moeders, Anneleen Peeters, zei: “Ik vrees voor een scenario zoals aan Umicore in Hoboken, waar kindjes te hoge loodwaarden in het bloed hebben.” Ouders en buurtbewoners riepen de voorbije dagen dan ook op om een bezwaarschrift in te dienen.

Skywings Flight Training, een opleidingscentrum voor beroepspiloten op de luchthaven, maakt gebruik van propellervliegtuigen. De bedrijfsleiders lieten echter weten dat hun vliegtuigen vliegen op kerosine. En daar zit geen lood in.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 64%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 2

(advertenties)