Select Page

Nieuwe invulling voor ‘Brouwerij De Ridder’

Nieuwe invulling voor ‘Brouwerij De Ridder’

Gisteren werden de deuren van Brouwerij De Ridder in Deurne Dorp opengezet voor buurtbewoners en geïnteresseerden en werden de plannen van dit pand uit de doeken gedaan.

De historische stoombrouwerij De Ridder is opgetrokken in 1881. In 1928 ging de brouwerij op de fles en werden de gebouwen gebruikt als opslagplaats. In 1968 kocht de toenmalige gemeente Deurne de brouwerij en richtte het in als een ruimte voor socio-culturele verenigingen. Het onderhoud oversteeg echter de mogelijkheden van de gebruikers. Twee jaar terug lanceerde AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadprojecten, een oproep naar een kandidaat-koper voor de brouwerij. Eind 2021 werd het gebouw aangekocht door de coöperatie Stadsmakersfonds, Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Andante en ’t Speelscholeke.

De drie initiatiefnemers richtten samen BV De Ridders op, een besloten vennootschap met coöperatief gedachtengoed. Een deel van het pand is bestemd voor vzw CGG Andante en een ander deel voor ‘t Speelscholekes. Alternatieve vastgoedontwikkelaar Miss Miyagi is de projectcoördinator voor beide deelprojecten. Momenteel werken ontwerpteams, getrokken door Collectief Noord en Areal Architecten, de toekomstplannen uit.

Het project start met drie partners maar er is nog ruimte voor socio-culturele functies, ambachten en gemeenschapsfuncties en mogelijk ook woningen, die dan wel structureel zullen worden verankerd in BV De Ridders. In afwachting van de verbouwing wordt het gebouw ingevuld door kunstenaars en culturele verenigingen.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

2 Comments

  1. Marcel windey

    De brouwerij werd gebouwd door Petrus Egbertus de Ridder in 1887 -1888.

    Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Sunny
05:4021:38 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 5km/h E
Humidity: 75%
Pressure: 1016.26mbar
UV index: 0

(advertenties)