Select Page

Gezocht: 111 mensen die het anders willen

Gezocht: 111 mensen die het anders willen

“Als we de aarde beter willen doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen, moeten we nu toch echt een tandje hoger schakelen. En als we er gezonder van worden is het nog eens mooi meegenomen.”

Met een regelmaat van een klok worden we gewaarschuwd dat het met de aarde niet de gewenste kant uitgaat. En dan krijgen we vaak ook de nodige tips om het anders aan te pakken: wat meer van dit en wat minder van dat. Sommige mensen zien door de bomen het bos niet meer en zetten zich dan maar gelaten aan de kant. Gelukkig zijn er in Deurne nog twee buurderijen die willen helpen om op een behapbare manier te werken aan verandering. Een buurderij is een soort van online boerenmarkt met de lekkerste duurzame producten uit de streek. Gazet van Deurne had een gesprekje met oud-Deurnenaar Hannes Van den Eeckhout, oprichter van Boeren & Buren en momenteel ontwikkelingswerker in Oeganda. Met de moderne communicatiemethoden was dat zo gepiept:

Hans Van den Eeckhout: “Wat de buurderijen beogen is een landbouwsysteem met lokale en familiale boeren die de landbouw schragen. De verantwoordelijkheid voor ons voedselbeleid moet niet in handen blijven van de agro-industrie en voedselmultinationals. Wij kiezen voor een landbouw die voor minder eenheidsworst zorgt, dus geen smaakloze pesticide-tomaten maar vitamine-bommen. Minder temperatuurstijgingen en klimaatgrillen, door CO2-opslag en klimaatslimme boeren. Eten volgens de seizoenen en tevredenheid met het lekkers dat onze direct omgeving te bieden heeft. Meer pastinaak, minder asperges uit de Peruaanse woestijn. Af en toe een avocado uit Zuid-Europa omdat het zo lekker is. Maar toch geen ingevlogen snijbloemen uit Oeganda of boontjes uit Kenia?”

Buurderij Gitschotelhof richt zich naar mensen van Deurne-Zuid, Borgerhout extra-muros en Berchem Groenenhoek. Buurderij Districtshuis is actief in Deurne-Centrum, Deurne-Noord en Deurne-Oost. In Deurne wonen ruim 80000 mensen, Borgerhout buiten de muren telt 16000 inwoners en Groenenhoek 15000. Stel dat een op duizend van al deze mensen bereid zijn om daadwerkelijk een stap te zetten om de aarde iets beter te maken, en op een bewuste manier met voeding om te gaan, dan tellen we 111 mensen. 111 mensen die zouden bestellen bij de buurderij. Bovendien is aankopen bij de buurderij niet vrijblijvend. Want je krijgt dan ook gezonde en smaakvolle producten op je bord.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h SSW
Humidity: 75%
Pressure: 1008.47mbar
UV index: 0

(advertenties)