Select Page

ABC van het klimaat

ABC van het klimaat

Wie nog snel een cadeautje zoekt maar geen inspiratie heeft, hoeft zich niet langer meer het hoofd te breken. In de winkelrekken ligt sinds kort het ‘ABC van het klimaat’. Een boek dat op elke salontafel hoort te liggen.

De familie Van Dienderen, met vader Hugo van Dienderen, dochter Ilse van Dienderen en kleindochter Amber Paris, zet zich volop in voor het klimaat. Met de coronacrisis is het onderwerp niet meer in de aandacht. Maar met een extreem droge zomer achter de rug en een decembermaand waarin temperaturen boven de 10 graden blijven steken, is het duidelijk dat de problematiek niet weg is. Omdat vele mensen door het bos de bomen niet meer zien, besloten de Van Dienderens om zoveel mogelijk informatie te bundelen. Daaruit rolde het ‘ABC van het klimaat. Hugo Van Dienderen zegt hierover: “Met dit boekje willen we een heldere kijk geven op de klimaatcrisis, de zware gevolgen hiervan en wat we kunnen doen om die te beperken. Je leest over de harde realiteit maar ook en vooral over hoopgevende initiatieven en acties. We hebben ze aangevuld met onze eigen commentaar en anekdotes.”

Het boek behandelt ruim 170 thema’s, gaande van agro-ecologie tot zuidpool. Een van de onderwerpen gaat over Deurnes trots: de Schijn. Nadat deze rivier het Rivierenhof heeft verlaten verdwijnt hij uit het zicht. Hij wordt namelijk via pijpen ondergronds naar het Lobroekdok geleid. Een studie had nochtans uitgewezen dat hij weer bovengronds zou kunnen worden gebracht. En dat zou interessante neveneffecten hebben. De Schijn zou als buffering kunnen dienen bij zware regenval en hij zou in de hete zomers de temperatuur in de stad met twee graden kunnen laten dalen. Helaas, het stadsbestuur heeft de studie naast zich neergelegd.

ABC van het klimaat. Ilse Van Dienderen, Amber Paris, Hugo Van Dienderen, Muse Paris (illustraties). Willems Uitgevers. Bestellen kan via www.grootoudersvoorhetklimaat.be/abc-order/ of in de betere boekhandel.

(Foto: (vlnr) Hugo en Ilse Van Dienderen, Amber en Muse Paris)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
21°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 21°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 59%
Pressure: 1021.67mbar
UV index: 6

(advertenties)