Select Page

Aantal nachtelijke weekendongevallen neemt weer toe

Aantal nachtelijke weekendongevallen neemt weer toe

Een tijdje terug werden de provinciale WODCA-cijfers van 2021 bekend gemaakt. Daaruit bleek dat het aantal nachtelijke weekendongevallen met 21% was toegenomen ten opzichte van 2020. De reden hiervoor ligt voor de hand. Tijdens de coronacrisis was er minder volk op de baan.

Provincieraadslid Jan Claessen (V.B.) stelde enkele vragen over de WODCA-acties en hij kreeg antwoord van gouverneur Cathy Berckx. Zo wilde het raadslid weten of er tijdens een WODCA-actie gecontroleerd wordt op alle soorten van drugs die het rijgedrag beïnvloeden. De gouverneur antwoordde dat er kan en mag worden gecontroleerd op cannabis (thc), cocaïne, opiaten en amfetaminen. Hiervoor heeft de politie drugtests. Op lachgas kan niet worden getest. Drugtesten worden afgenomen als er een vermoeden is. Van de afgenomen speeksels testen waren ruim 40% positief. Een speekseltest is echter een indicator

Jan Claessen is ook bezorgd over de preventie. Hij was benieuwd welke concrete sensibiliseringscampagnes de afgelopen jaren werden opgezet, en in het bijzonder voor jongeren. Gouverneur Berckx wees naar de campagnes van Vias, VSV, Centrex, Responsible Young Drivers en de politie zelf om te waarschuwen tegen het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer. Vooral de Responsible Young Drivers Vlaanderen richten zich in het bijzonder op jongeren. Berckx voegde er nog aan toe: “Allicht weet de overgrote meerderheid van de bestuurders wel dat rijden en drinken, rijden en druggebruik écht niet samengaan. Tussen weten en doen, gaapt helaas een kloof.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Cloudy
06:2920:52 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 11km/h NW
Humidity: 87%
Pressure: 1016.59mbar
UV index: 0

(advertenties)