Select Page

Vier winnaars van de Cultuurprijs Deurne 2022

Vier winnaars van de Cultuurprijs Deurne 2022

Jaarlijks eren district Deurne en de cultuurraad verdienstelijke Deurnenaren uit de artistieke en culturele wereld met de Cultuurprijs Deurne. De laureaten van 2022 zijn cartoonist Klaas Storme of Zaza, beatboxer Kris Strybos, auteur en actrice Sara Pieters en beeldend kunstenaar Ludo Lens. Wij kozen een laureaat eruit en brachten een bezoekje.

​Een breed glimlachende Sara Pieters ontvangt ons met een lekker kopje koffie. De benoeming tot laureaat van de kunst doet haar ongelooflijk veel plezier. Het geeft haar een bevestiging in al wat zij doet en het voelt als een ‘boosterprik’ om verder op de ingeslagen weg door te gaan, zegt ze. De eerste vraag, bij wijze van opwarming, brengt een vloed van herinneringen naar boven.

GvD: “Hoe ben jij actrice geworden? Een kinderdroom, een ontdekt talent tijdens het schooltheater, een toevallige keuze van het moment,…?”

Sara Pieters: “Ik dans al sinds ik 5 jaar was in dansschool Arabesk. Maar ik ben echt van mijn paard gebliksemd toen ik als 12-jarige in het toenmalig KJT meedeed aan de musical Annie. Toen wist ik dat ik actrice wilde worden. In het secundair onderwijs koos ik voor muzische vorming. En ik leerde dansen: ballroom, latin, streetdance,… Ik deed zelfs mee aan competitiedansen in dansschool Ekkart. En daar bleef het niet bij, ik heb ook lange tijd gezongen in het Scalakoor van de Kolacny broers. Dat leidde naar het conservatorium waar ik koos voor de richting musical omdat daarin zowel drama, dans als muziek in vervat zaten. Ik ben afgestudeerd als ‘master dramatische kunst’. O ja, ik heb ook nog een lerarenopleiding gevolgd.”

GvD: “Dat is een gevulde boekentas. Hoe geraak je dan van de schoolbanken op de planken van het theater?”

Sara Pieters: “ Ik heb dan meegespeeld in theater, muziek- en figurentheater voor kinderen en jongeren voor onder meer het jeugdtheater ’t Appeltje, figurentheater De Maan, Music Hall, Fast-forward, enz…. En ik gaf workshops dans en muziek. Fast-forward, nu Theater van A tot Z, is gericht op producties voor anderstaligen. Ik heb nog met Sien Diels van Sesamstraat meegespeeld. Toen heb ik ook mijn eerste voorstelling Snif! voor anderstalige kleuters geschreven. Zowel de tekst als de muziek als het uitwerken van de figuren. Als ik schrijf, zit dat al in mijn hoofd. De optredens gingen door in een cultureel centrum en dat sluit een boel mensen uit. Daarna heb ik twee stukken gecreëerd: ‘Olaf’ en ‘Kiki en Olaf’, bestemd om in een bib te spelen. Dat is veel laagdrempeliger.”

GvD: “Je bent dan met je eigen organisatie begonnen, Kopke-T.”

Sara Pieters: “Klopt, al had ik Kopke-T al eerder opgericht om crea-ateliers en muziekworkshops te kunnen geven. Maar het was tijd om een nieuwe weg in te slagen. Ik heb dan Tante Tilda gecreëerd, een theaterstuk gericht op leesbevordering en met twee luiken, een in de klas en een in de bib. Hiervoor heb ik eveneens een lessenpakket uitgewerkt. Daarnaast geef ik nog les in het DKO (deeltijds kunstonderwijs) en workshops, onder meer aan mensen met een mentale beperking. En ben ik betrokken bij een onderzoeksproject ‘Art4dem waarin burgerschapseducatie aan de hand van artistieke werkvormen wordt onderzocht.”

GvD: “je houdt wel erg veel bordjes in de lucht. Hoe houd je dat vol?”

Sara Pieters: “Zowel optreden als lesgeven geeft veel voldoening. En als er kinderen zijn die zeggen ‘ik wil gaan zingen als Tante Tilda’ of die gegrepen zijn door het spel, dan is mijn missie geslaagd.”

Gazet van Deurne: “Je woont nu al erg lang in Deurne. Wat vind jij van ons district?”

Sara Pieters: “Ik woon in de buurt Vliegveld. Het is hier aangenaam wonen. De parken, de sociale samenhang, … een inspirerende buurt ook met tal van creatieve mensen. Ondanks dat het zwaartepunt van het culturele aanbod aan de andere kant van het district ligt, ademt de buurt kunst uit. Een buurt met voldoende diversiteit en die een impressie van een dorp in zich heeft: mensen kennen elkaar.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h WNW
Humidity: 86%
Pressure: 1018.29mbar
UV index: 1

(advertenties)