Select Page

Drie burgemeesters vragen fietsoverbrugging van Bisschoppenhoflaan

Drie burgemeesters vragen fietsoverbrugging van Bisschoppenhoflaan

Momenteel zijn op de grens van Schoten, Deurne en Wijnegem de voorbereidende werken bezig om de Hoogmolenbrug te vernieuwen en te verplaatsen. Ook het kruispunt Deurnesteenweg en N120 (Merksemsebaan/Bisschoppenhoflaan) wordt verplaatst en nieuw aangelegd in functie van de nieuwe brug.

“Waarom niet van deze werkzaamheden gebruik maken om over de Bisschoppenhoflaan een brug voor het fietsverkeer aan te leggen? Het zou voor een verkeersveilige fietsontsluiting van een aantal gemeenten in de noordrand van Antwerpen zorgen. In het bijzonder voor de duizenden jonge fietsers die deze weg nemen van en naar de vele scholen in de ruime omgeving.” Dat vinden de burgemeesters van Deurne, Schoten en Wijnegem. De bouw van een fietsbrug werd ooit door een gebrek aan middelen uitgesteld. Nochtans worden de budgetten voor investeringen (335 miljoen euro in 2021) in fietsinfrastructuur momenteel niet eens opgebruikt, onder meer door tijdrovende onteigeningsprocedures en betwistingen. Een deel van dit bedrag zou kunnen worden gebruikt om de fietsbrug over de Bisschoppenhoflaan te verwezenlijken.

Kruispunt conflictvrij én doorstroming verbeteren

De drie burgervaders gaan verder: “Naar aanleiding van een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid en burgemeester van Schoten Maarten De Veuster (N-VA) liet Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Lydia Peeters (O-VLD) weten dat er wel een conflictvrije dubbelrichtingsoversteek dwars over de N120 wordt voorzien, maar geen ongelijkvloerse fietsverbinding – wat nog veel veiliger zou zijn”. Nochtans komt deze locatie in aanmerking voor de nieuwe subsidieregeling waarbij lokale besturen zelf instaan voor een ongelijkvloerse kruising voor fietsers met een gewestweg en hiervoor subsidie kunnen ontvangen. In dat geval is het wel de lokale overheid zelf die de studie en uitvoering moet trekken. “Maar De Vlaamse Waterweg, die ook verantwoordelijk is voor de nieuwe aanleg van de Hoogmolenbrug, heeft de plannen voor de fietsoverbrugging reeds op papier gezet zodat we hier niet van nul moeten vertrekken”, zegt Tjerk Sekeris (N-VA), districtsburgemeester van Deurne.

De drie burgemeesters hopen dat deze veilige fietsverbinding gerealiseerd kan worden met de steun van de minister, het Agentschap Wegen en Verkeer en De Vlaamse Waterweg.

Foto boven: De werkzaamheden aan het kruispunt

Foto onder: (vlnr) Burgemeester Ivo Wynants van Wijnegem, districtsschepen Elke Brydenbach (vertegewoordigt Tjerk Sekeris) en burgemeester Maarten De Veuster van Schoten

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Partly Cloudy
05:3921:39 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 5km/h N
Humidity: 80%
Pressure: 1018.96mbar
UV index: 3

(advertenties)