Select Page

leerlingen komen op straat voor schone lucht

leerlingen komen op straat voor schone lucht

De kinderen van ’t Speelscholeke startten deze ochtend hun schooldag met een dans op de Turnhoutsebaan waar de school gelegen is. Het was een actie om schone lucht. Ook de scholen De Kleine Wereld in Antwerpen en De Zevensprong en De Kleine Muze in Borgerhout voerden actie.

De lucht is de laatste jaren beetje bij beetje aan het verbeteren. Het steeds schonere wagenpark, het hogere fietsgebruik en de lage-emissie-zone spelen een positieve rol. Maar de weg is nog lang. Bij metingen op speelplaatsen van 67 Brusselse scholen werden in 2020-2021 stikstofdioxide-concentraties gemeten die tot vijf keer hoger liggen dan de grenswaarden die de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) naar voren schuift.

“Wij vrezen dat ook op de Antwerpse speelplaatsen de luchtkwaliteit ongezond  is”, zegt Youri De Pelecijn, woordvoerder van Filter Café Filtré, de organisatie die het initiatief nam voor de acties in Antwerpen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) verlaagde in september 2021 de gezondheidsnorm voor stikstofdioxide naar 10 µg m-3. De Pelecijn: “Vanaf die drempelwaarde hebben kinderen meer kans op astma en andere longaandoeningen, en ook het concentratievermogen neemt af bij hogere concentraties luchtvervuiling”.

Er is duidelijk nog heel veel werk aan de winkel om die nieuwe gezondheidsnormen te halen, ook in Antwerpen. “Uit data van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat nergens in Antwerpen die nieuwe gezondheidsnorm wordt gehaald”, vult medeorganisator Marlies Lenaerts nog aan.

De actie past in de actieweek (wel)KOM op straat: www.welkomopstraat.be/

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Fair
06:4520:38 CEST
Feels like: 6°C
Wind: 19km/h SSW
Humidity: 81%
Pressure: 1011.51mbar
UV index: 0

(advertenties)