Select Page

Slaapkamer wordt even een schouwburg

Slaapkamer wordt even een schouwburg

De cultuurhuizen zijn gesloten. Maar dat belette de jonge dichteres Nina Moortgat niet om een optreden te verzorgen. Haar slaapkamer was het podium en de straat was de parterre. Een tiental buren kwam luisteren.

Voor dit bericht steken we even de grens met district Berchem over, naar de Thaliastraat, nabij de Apollostraat, in de buurt van Te Boelaarpark. Nina Moortgat is een 23-jarige masterstudent Engelse literatuur. Zij schrijft ook zelf poëzie. Dit jaar heeft ze zich eveneens ingeschreven bij ‘De Nieuwe Spelers’, een vooropleiding voor jongeren die de stap naar theater willen zetten. Nina: “Het helpt jonge mensen om naar buiten te treden.” Haar deelname aan De Nieuwe Spelers heeft Nina Moortgat geprikkeld om op een podium te gaan staan. Dat de zalen dicht zijn wegens corona hield haar niet tegen. Nina: “Ik heb dan maar besloten om vanuit mijn raam te declameren. En mijn buren zijn het publiek. Ik mag een geluidsinstallatie lenen van de KSA waar ikzelf nog lid ben geweest.” Stipt 8 u. verschenen vrijdag een tiental buren aan hun deur en begon de performance van de dichteres. Ze las voor uit eigen werk, afgewisseld met Middelnederlandse teksten. De vertoning werd afgerond met een improvisatie op mondharmonica door broer Robbe.

Na haar optreden praten we nog even na. “Weet je, ik zou graag mijn gedichten willen publiceren. Eventueel met creatief werk van anderen. Niet in een zoveelste dichtbundel, maar ik zou ze kunnen aanbrengen in oude agenda’s. Die worden na nieuwjaar toch allemaal afgedankt. En waarschijnlijk is er dit jaar niet veel in genoteerd. Het idee om te hergebruiken spreekt mij wel aan.” Nina wil ook meedoen aan Open Ateliers: “Ik droom van een multimediale machine om de poëzie te brengen. Wat het juist moet worden, weet ik nog niet goed. Misschien zijn er handige Harry’s die mij hierbij kunnen helpen. En wie weet ga ik nog verder studeren aan het conservatorium. Want ik wil niet alleen kunnen schrijven. Ook de manier om het te brengen is belangrijk.” Volgende week om 8 u. geeft Nina Moortgat weer een performance. Al is het niet de bedoeling dat er teveel volk op afkomt. Nina: “Wat wij vanuit De Nieuwe Spelers dromen, is dat er overal mensen poëzie gaan voordragen.”

Wie zijn agenda niet graag met het oud-papier meegeeft of wie Nina kan bijstaan met technische raad of daad, mag haar altijd contacteren.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain Shower
06:3720:45 CEST
Feels like: 4°C
Wind: 23km/h WSW
Humidity: 90%
Pressure: 1011.85mbar
UV index: 0

(advertenties)