Select Page

Vrijwilligers ontvangen Gouden Grijper in Rivierenhof

Vrijwilligers ontvangen Gouden Grijper in Rivierenhof

De organisatie Deurne Ruimt Op (DROP!) en het Provinciaal natuurdomein Rivierenhof hebben zondag drie straatvrijwilligers in de bloemetjes gezet. Als afsluiter van de Week van de Vrijwilliger ontving het trio een gouden grijper, een oorkonde en een bloemetje. Dit omdat zij als vrijwilliger regelmatig het park helpen netjes te houden.

Het is de tweede keer dat Deurne Ruimt Op de Gouden Grijper uitreikt. “We zijn met dit initiatief begonnen om de vele straatvrijwilligers, ze zijn ondertussen met 600 in Deurne, die zeer regelmatig de straten en parken mee proper houden in de bloemetjes te zetten. Zo’n symbolisch schouderklopje doet deugd, want het voelt met momenten echt als dweilen met de kraan open. Maar soms groeit plots het besef. Dan zie je dat mensen ineens snappen dat het hún buren zijn die de straat proper houden. Hoe dan ook, we moeten volhouden. Vuil trekt nu eenmaal vuil aan.” Aldus Hoeckx Alain, initiatiefnemer van Deurne Ruimt Op!

Vrijwilligers uit het Rivierenhof gaan iedere week op pad

Veerle Monsieurs  (55) en Erik Van de Vyver noemen zichzelf de weekploeg en gaan gedurende de weekdagen op pad om het Rivierenhof proper te houden. De laatste weken zijn ze vooral aan de slag in de bermen langs de E313: “De alpen van Deurne” zegt Veerle al lachend, “Al zijn die wellicht niet zo bezaaid met vuil… het is schrijnend hoeveel afval mensen uit hun wagen gooien. Ze beseffen niet dat dat dan in het Rivierenhof terecht komt! Per sessie van drie uur halen we daar acht goed gevulde grote vuilniszakken weg.”

Soms durft Veerle mensen wel eens aan te spreken op hun gedrag: “Ja, als iemand de schil van zijn fruit  weggooit of een peuk wegtitst, vraag ik wel eens om dat in de vuilnisbak te gooien.” Erik gaat verder: “We hebben al de meest gekke zaken gevonden, een mens zou er moedeloos van worden, maar wij geven niet op. Ik wil iets nuttigs doen en zie de natuur graag veranderen. Daar is het vuil prikken een ideaal jobke voor”.

Ten slotte is er nog Mo Elkadi (53), een man die van alle markten thuis is en op iedere mogelijke manier tracht de gemeenschap te helpen: “Ik duw elke week twee minder mobiele bejaarden in hun rolstoel naar de markt, help mensen met de coronaregels, ben mantelzorger en zo goed als iedere zondag zwerfafvalprikker in het Rivierenhof. Deze week heb ik ook een Oekraïense vluchteling opgevangen. Ik wil wat terugdoen voor de maatschappij, ik help waar nodig.”

Foto: (vlnr) Mo Elkadi, Erik Van de Vyver, Veerle Monsieurs en provinciale medewerkster Stella Vanhofstraeten

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Showers in the Vicinity
06:3720:45 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 21km/h WSW
Humidity: 94%
Pressure: 1011.51mbar
UV index: 0

(advertenties)