Select Page

Geboortegolf

Geboortegolf

De schapenboeren die aan de buurderijen Gitschotelhof en Districtshuis leveren, zitten in een geboortegolf.

Het is lammertijd en dat hebben boer Werner Aerts van ’t Zwarthof en boer Roel Meeus van de Goriënberg geweten. In beide boerderijen zijn er al meer dan 100 lammetjes geboren.

Boer Werner heeft zowel koeien als schapen. Wat de schapen betreft heeft hij twee variëteiten: zwartbles en swifters, schapen die voor het vlees worden gekweekt. De zwartblesschapen krijgen gemiddeld 2 tot 3 jongen, bij de swifters is dat al gauw 4 tot 5 lammeren. Als de schapen werpen is toezicht nodig. Boer Werner staat enkele keren per nacht op om te gaan kijken. Hij heeft wel hulp van studenten geneeskunde die telkens een weekje op de boerderij verblijven.  Maar de boer kan niet in zijn bed blijven als zijn dieren hem nodig hebben. Werner Aerts: “Enkele nachten terug heb ik in het totaal maar twee uren geslapen. Vanaf  23 u begon het, de een ooi na de andere bracht haar jongen ter wereld, de hele nacht door. Ik zit nu al aan 120 lammetjes.”

Roel Meeus heeft het Belgisch melkschaap. Een meevaller voor hem is dat bij dit type schaap de jongen, twee tot drie per ooi, gemakkelijk worden geboren. Boer Roel: “De lammeren blijven in het begin bij de ooi want zij moeten bist krijgen (nvdr. de eerste moedermelk die afweerstoffen bevat.) Daarna worden de lammetjes in een soort van ‘nursery’ geplaatst. Dat moet wel want de schapenmelk wordt gebruikt om zuivel te maken.” Ook hier is de kaap van 100 boorlingen overschreden.

 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Cloudy
05:4221:53 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 18km/h SW
Humidity: 88%
Pressure: 1012.19mbar
UV index: 0

(advertenties)