Select Page

Een huis van karton

Een huis van karton

De drie biggetjes deden het al, een huis van papier bouwen. Maar dat liep niet goed af. Architect Mark Depreeuw gebruikt karton en dat blijkt wel stevig genoeg om het blazen van de wolf te doorstaan.

Met de toenemende en onvoorspelbare prijsstijgingen voor hout bij bouwwerken vertelt architect-stedenbouwkundige Mark Depreeuw van Archi4 het verhaal van het gebruik van kartonkokers als bouwmateriaal. Depreeuw: “Voor alle duidelijkheid, het gaat hier om een sterkere versie van kartonkoker dan ons alledaagse wc rolletje. Kartonkokers zijn in alle dikten en doorsneden te krijgen en op maat te bestellen. Het verhaal van brandveiligheid is getest en heeft door de op elkaar gelijmde structuur van het gewikkelde karton een trage voortplanting van de vlam. Vergelijk met een telefoonboek die ook moeilijk opgebrand raakt.”

Beter voor het milieu

Bouwen met kartonnen kokers is minder belastend voor het milieu. Depreeuw verduidelijkt: “Vertrekkend van een kartonnen ronde koker, wat een sterke vorm is, kunnen we met materialen werken die recycleerbaar zijn. Karton wordt gemaakt van kringlooppapier en verlijmd met een watergebonden lijm.” De buizen worden volgeblazen met papiervlokkenisolatie eveneens uit hergebruikt papier. Depreeuw: “De vlokken zijn gemaakt van kranten en ander papier en behandeld met een neutraal boraxzout tegen brand en insecten. Voor de afwerking kan je voor de buitenkant eventueel thermowood gebruiken. De binnenkant kan je bloot laten of  afwerken met gipsvezelplaat.”

Quanto costa?

Wat is het kostplaatje? Architect Depreeuw rekent even voor: “Wat de prijs betreft moet je het geheel bekijken, de buizen zijn een prefabriceerbaar industrieel product en los van houtprijzen. Wel van de papierprijzen natuurlijk die ook schommelen. Het grote voordeel zit hem in het feit dat je zoveel bouwstappen in 1 hebt: constructie, winddichtheid, compartimentering klaar voor isolatie, … Het inblazen van de isolatie zou zelfs al in de fabriek kunnen als we daar ook al verschillende elementen tot een groep in mekaar werken. Hierdoor is het zeker voordeliger en zelfs geschikt voor zelfbouwers.”

Een voorbeeld uit Deurne

An De Roeck woont in de Van den Hautelei in Deurne en heeft een tien jaar geleden op hun woning een verdieping bijgeplaatst. De Roeck: “Wij hebben gekozen voor het ontwerp met de kartonnen buizen omdat het ecologisch was. De buitenzijde hebben we afgedekt maar binnen hebben we het deels bloot gelaten zodat je de buizen nog kan zien. Wij vonden dat wel tof en origineel.” Hoeveel de verbouwing heeft gekost kan zij niet zo onmiddellijk herinneren. De Roeck lacht: “De architect had ons gewoon direct mee in zijn enthousiasme.”

www.archi4.be

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain
06:4320:40 CEST
Feels like: 6°C
Wind: 24km/h WNW
Humidity: 81%
Pressure: 1007.45mbar
UV index: 2

(advertenties)