Select Page

Hoe rijke ondernemers de grond van boeren wegroven

Hoe rijke ondernemers de grond van boeren wegroven

“Kijk wat ze de boeren aandoen. Ze drukken op de prijs en nu maken ze de grond ook nog eens onbetaalbaar.” Boer Herman Vissers zwaaide op een vorige bijeenkomst van buurderij Cinema Rix verontwaardigd met een kopie van een artikel uit het magazine MO*. Het artikel ‘Colruyt: van de laagste prijs naar de duurste grond’ is geschreven door de Norbertijn en landbouwpublicist Luc Vankrunkelsven en gaat over ‘landroof’.

Het artikel begint met een verwijzing naar het proces tegen industrieel Fernand Huts die 450 hectare landbouwgrond kocht van het Gentse OCMW. “Maar ook Colruyt Group wil grote stukken landbouwgrond opkopen.” schrijft Luc Vankrunkelsven: “waardoor voor de ‘gewone’ boer grondprijzen onbetaalbaar worden.” Het gaat om een wereldwijd fenomeen waarbij multinationals gronden verwerven, vaak illegaal. ‘Landgrabbing’ of landroof heet dit. En dit heeft alles te maken met een toekomst waarin geen petroleum meer is.  Alles wat nu op basis van petroleum gemaakt wordt, willen ze vervangen door – vooral — suikerriet. Dat is mogelijk met de combinatie van nanotechnologie en synthetische biologie.

De beslissing van Colruyt past volgens Vankrunkelsven in dit plaatje. De retailer wil de volle controle over de producten die in zijn supermarkten worden verkocht. Daardoor stijgt de prijs van landbouwgrond en maakt dat toegang tot grond voor jonge boeren dikwijls een verre droom is. De auteur besluit: “Supermarkten zijn prijszetters, de meeste boeren zijn prijsnemers. Ze moeten de dictaten die in de voedselketen heersen, aanvaarden of wijken. Het is eveneens een wereldwijd fenomeen dat de laatste decennia de macht van de Carrefours, Walmarts, Delhaizes en Colruyts van deze wereld exponentieel groeit. Zelfs in die mate dat gigantische voedingmultinationals zoals Nestlé en Unilever allianties willen aangaan met ngo’s om deze wereldwijde macht wat te counteren.” Dat was ooit anders.

Buurderij Gitschotelhof: https://boerenenburen.be/nl-BE/assemblies/7705

Buurderij Cinema Rix: https://boerenenburen.be/nl-BE/assemblies/8128

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:3521:43 CEST
Feels like: 13°C
Wind: 13km/h SW
Humidity: 81%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 1

(advertenties)