Select Page

Districtsburgemeester Sekeris houdt het graag kort

Districtsburgemeester Sekeris houdt het graag kort

Twee jaar geleden startte in Cultuurcentrum Cinema Rix in Deurne Noord een buurderij. Voor een naam werd niet ver gezocht, de buurderij kreeg dezelfde naam als het cultuurcentrum. Twee maanden later brak de Covid pandemie uit en moest de buurderij het cultuurcentrum noodgedwongen verlaten. Gelukkig vonden de boeren en ambachtelijke producenten onderdak in het districtshuis. Met dank aan districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA).

De districtsburgemeester en zijn vrouw zijn al van het begin enthousiaste buren die aangesloten zijn bij de buurderij. Toen buurderij Cinema Rix plotseling ontheemd was, was het Tjerk Sekeris die ervoor zorgde dat het initiatief kon verhuizen naar de eetzaal van het districtshuis. En waar hij kan, geeft de burgervader graag een extra zetje om dit alternatieve aankoopsysteem voor voeding te steunen. Omdat de buurderij, die door het leven ging met een dubbele naam: Cinema Rix/Districtshuis, vanaf nu buurderij Districtshuis wordt, is het tijd voor een gesprekje met de man die de deur van het districtshuis opende.

GvD: Waarom ben jij een enthousiaste ambassadeur van de buurderij?

T.S.: De buurderij is het verhaal van de Korte Keten, rechtstreeks van de boer naar de verbruiker. De leveranciers zijn gekend, het zijn kleinschalige boeren. En dat is een garantie voor kwaliteitsvol eten. Er wordt vandaag immers teveel voeding gewonnen via grootschalige landbouw. Maar de consequenties daarvan worden gauw weggemoffeld. Denk maar aan de megastallen met varkens of kippen.

GvD: Op een buurderij ontmoet je de boeren zelf. Is dat een meerwaarde?

T.S.: Uiteraard. Je kan met de producenten van je voedsel praten. Kijk, het principe van de Korte Keten zorgt ook voor arbeidsvreugde voor de boeren. Door de kleinschalige landbouw, houden zij het werk in eigen handen. De boeren bepalen zelf de prijs van hun producten. Misschien zal dat net iets duurder zijn dan in de supermarkt. Maar we moeten ons meer concentreren op wat we eten. Ik ben er echter van overtuigd dat er een markt is voor lokale producten.

GvD: Dan ben je ook overtuigd dat een buurderij geen modegril is maar een blijver?

T.S.: Ik mag het hopen. Het concept zal meer en meer bekend raken. Er komen steeds meer jonge mensen in Deurne die hiervoor open staan: mensen die anders omgaan met mobiliteit, met voeding,… Er is trouwens in ons district meer aandacht voor de biodiversiteit: wij doen bijvoorbeeld mee aan de campagne om het gras te laten groeien of we hebben bijenkasten geplaatst om stadshoning te winnen.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
21°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 21°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 59%
Pressure: 1021.67mbar
UV index: 6

(advertenties)