Select Page

“Dames en Heren: Cultuur!” – Het jaar van de Belgische (Deurnese) muziek?

“Dames en Heren: Cultuur!” – Het jaar van de Belgische (Deurnese) muziek?

In de eerste week van februari was er opnieuw aandacht voor Belgische artiesten in de week van de Belgische muziek. Verschillende activiteiten en ook op radio en tv iets meer aandacht voor talent van hier. Ik ben zelf actief op Spotify met verschillende speellijsten en heb er al lang eentje met jonge Belgische artiesten en eentje met muzikanten uit Deurne. Als muziekliefhebber merk ik al snel dat 1 week veel te kort is om aandacht te schenken aan lokaal talent. Wie zegt dat er geen goeie muziek meer gemaakt wordt, kent volgens mij de nieuwe generatie niet. In de speellijsten zitten rockbands, singersongwriters, kleinkunstartiesten, jazzmuzikanten, klassieke pianisten en rappers.

Maar ik neem het de luisteraar eigenlijk niet kwalijk, want je moet ook kansen krijgen om die muziek te leren kennen natuurlijk. Je mag al blij zijn dat je op de radio geraakt en niet alleen in die week van de Belgische muziek. Voorbije 2 jaar zat alles van cultuur zo goed als op slot. Probeer dan maar als jonge artiest je kenbaar te maken. En dan heb ik het niet alleen over de gekende podia, maar ook lokale festivals of intieme optredens in een café. Voor artiesten ook belangrijk om zich te laten zien en live ervaring op te doen. En er komt nog veel bij kijken natuurlijk, want je zit al snel met andere muzikanten die samen willen repeteren. En technische ondersteuning om het goed te doen klinken of een tijdelijk podium neer te zetten. Dat zijn niet allemaal vrijwilligers, maar voor velen van hen ook een job.

En ik trek de lijn gerust door buiten muziek. Want ook andere cultuurmakers en –verenigingen zitten met hetzelfde probleem. Een veilige voorstelling is één ding (met alle regels en beperkingen), maar er moet ook gerepeteerd worden, reclame gemaakt worden, … En hopelijk voldoende ruimte voor spontaniteit, improvisatie en sociale contacten. Want dat hoort er ongetwijfeld bij.

Ik ga me zeker niet uitspreken over coronamaatregelen, daar staat sociale media al genoeg van. Maar ik hoop wel dat zodra het terug allen mag en kan, er terug ruimte is voor cultuur. Om creatief te zijn, om kleine en grote dingen te doen, om mensen samen te brengen, om mooie dingen te maken. De week van de Belgische muziek mag dus gerust nog verlengd en uitgebreid worden. Ik zet alvast de Deurnese cultuurmakers nog eens op een rijtje die ik voorbije maand in de kijker heb gezet: Kamal Kharmach, Filmmagie Antwerpen, Het Vredesmonument op Wim Saerensplein, Eva Tekent en de Spotify Playlist ‘Dees is wel Deurne!’ met muzikanten uit ons district.

Culturele groeten,                                                            

Stijn van de Cultuurraad

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain Shower
06:3720:45 CEST
Feels like: 4°C
Wind: 23km/h WSW
Humidity: 90%
Pressure: 1011.85mbar
UV index: 0

(advertenties)