Uit de nieuwskeuken van Seven: zwanger: ja/nee
Beste lezers,
Het leven is veranderd.
Sinds 13 maart 2020 vechten wij tegen een onzichtbare sluipmoordenaar. Dit gevecht bracht sowieso enkele rariteiten met zich mee in deze coronatijd. Ik nip aan een eerste tas “black consolation” (home made) terwijl anderen een coffee-to-go preferen.
Eerst even wat anders.
Mijn verbijstering was groot toen ik een vragenlijst moest invullen in het kader van de eerste vaccinatie.
Op het bewuste formulier viel mij één vraag extra op:
“Bent u zwanger? JA/NEE”
Ik was verbijsterd. Moet ik nu hard gaan lachen of zo?
Voor de zekerheid controleerde ik de buitenkant van de enveloppe. Maar daar stond duidelijk vermeld dat deze uitnodigingsbrief bestemd was voor Dhr. S ****
Terug naar het eventuele zwanger zijn. Ik geef toe dat er de laatste tijd op gender-gebied heel wat gaande is, maar dat een manspersoon zwanger zou kunnen zijn? Nee, dat gaat er bij mij niet in. En dus ook niet uit…
Om de vraag toch naar waarheid te beantwoorden heb ik geen hokje achter JA of NEE ingevuld. De simpele afkorting NVT (niet van toepassing) leek me afdoende.
Ook mijn 82-jarige buurvrouw kreeg tot haar grote verbazing dezelfde vraag te verwerken: “Bent u zwanger? JA/NEE”. Zij barstte in schaterlachen uit.
Zou het nu echt niet mogelijk zijn dat alleen vrouwen van max. 45 jaar deze vraag dienen te beantwoorden?
Toch gewoon een kwestie van twee stapels met formulieren aanleggen met als enige taak het juiste formulier te versturen. Hoe simpel kan het zijn?
Nog een beetje ontdaan door de bizarre vraagstelling ben ik gaan googelen naar het woord “baarvader”. Niet te geloven. Het woord baarvader bestaat ! Het is ten eerste de naam van een serie herenshirts met een opvallende opdruk.
Verder opzoekwerk leerde mij dat er bij één diersoort is er wel degelijk sprake is van een baarvader. Het mannetje van het zeepaardje heeft de eer om het baby-zeepaardje in zijn lijf te mogen dragen. In de baarvader dus.
Sings enige tijd kennen we ook een aantal vrij nieuwe Engelstalige termen:
Take-away, Coffee-to-go, Click-and-collect. Bij de eerste twee gaat het om de horeca. De terrassen zijn dicht. De eventueel aanwezige stoelen zitten met kettingen aan de tafels vast. Je bestelde koffie wordt in een ongezellig bekertje geschonken. En zie verder maar wat je ermee doet. Take-away ! Geen stoelen of banken in de buurt, dus je koffie opslurpen, geleund tegen een verkeerspaaltje is zo’n beetje het meest comfortabele wat je je kunt bedenken. Click-and-collect is een manier van winkelen die uniek te noemen is. Digitaal bestellen met behulp van een muisklik (=click) en je bestelling enkele uren later ophalen (=collect) in een lege winkel.
De avondklok.
Het zal je maar overkomen dat je, na het ingaan van de avondklok, nog even iets uit je auto wil halen en vaststeld dat je “heilige” koe een aantal honderden meters verwijderd van je voordeur geparkeerd staat. Dus stiekem dan maar, via het park en sluipweggetjes.
Illusionist Hans Klok heeft er geen problemen mee, denk ik want hij kan zich spontaan onzichtbaar maken. Hij is er wel, maar je ziet ‘m niet. Zoiets.
Tenslotte nog een voorstel. De vele mondkapjes die als oud vuil op straat komen te liggen zijn voor vele mensen een doorn in het oog. Is het niet mogelijk om hier statiegeld aan te verbinden? Dat het dus aantrekkelijk wordt om deze gebruikte mondkapjes weer in te leveren, in plaats van over je schouder weg te gooien.
Een beetje vergelijkbaar met het statiegeld op flesjes.
De mondkapjes-inleverbalie!
Het laatste onderwerpje gaat over mijn middagwandeling in het Boekenbergpark. Er was coffee-to-go en speciaal voor mij (zo leek het toch) een bankje, ìn de zon en uít de wind.
O, ja, over dat formulier met die vreemde vraagstelling “Bent u zwanger” ben ik inmiddels iets genuanceerder geworden.
De vraagstelling mag zo blijven. Mijn antwoord blijft hetzelfde: NVT.
Graag tot meer lees volgende week.
Paasgroeten, Seven.
Recente reacties