Select Page

Een februari zonder supermarkt?

Een februari zonder supermarkt?

Dit jaar is er voor het tweede jaar op rij ‘Februari zonder supermarkt’. Boeren & Buren, het korte keten netwerk, gaat de uitdaging aan. Trouwe klanten maken zelfs kans op een prijs.

In februari 2021 bestelden meer dan 3.000 klanten van het korte keten netwerk Boeren & Buren minstens 3 keer bij de lokale buurderij. Dat was een pak meer dan in de maanden ervoor, de uitdaging om in februari minder naar de supermarkt te gaan sloeg duidelijk aan. Boeren & Buren haalde voor deze challenge inspiratie bij hun Zwitserse partner ‘En Vert et Contre Tout’ die in 2015 ‘Février sans Supermarché’ oprichtte. Samen moedigen ze consumenten aan om onafhankelijke winkels, buurtkruideniers, ambachtslieden en lokale producenten te steunen.

Lokaal en een eerlijke prijs voor de boer

Hoewel het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) recent nog een studie publiceerde die stelt dat sinds de pandemie bijna 1 op 4 consumenten meer lokale producten consumeert, blijven ze bij de korte keten organisaties sceptisch. Wannes De Jonghe, woordvoerder van Boeren & Buren:  “In tegenstelling tot fairtrade of bioproducten, die ondertussen wel hun weg hebben gevonden naar het reguliere circuit, bestaan er geen gekende geloofwaardige garantie-mechanismen voor claims rond lokale voeding of een ‘eerlijke’ prijs voor de boer. Iets claimen dat je niet kan bewijzen, het is een oude marketingtruc: ‘Probably the best … in the world!'”

Wil je de lokale boer écht steunen, dan biedt een korte keten netwerk deze garantie. Zonder tussenstappen, veilingen of  groothandels bepalen de boeren zelf hun prijs, die vaak een stuk hoger ligt dan de bodemprijzen in supermarkten.

Ga mee de uitdaging aan

Een maand niet in de wachtrij staan en terwijl lokale producenten steunen, genieten van duurzaam en vers voedsel? Ontdek het aanbod op een buurderij. Wannes De Jonghe: “ Als u tijdens de maand februari ten minste drie bestellingen plaatst in een van de Belgische ophaalpunten, maakt u bovendien kans op een van de 10 waardebonnen t.w.v. 50 euro.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
22°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 22°C
Wind: 8km/h WNW
Humidity: 51%
Pressure: 1021mbar
UV index: 6

(advertenties)