Select Page

Het verhaal van een bewogen reis naar Congo

Het verhaal van een bewogen reis naar Congo

Twee vrienden. De ene trekt als ontwikkelingswerker naar Zaïre, nu Congo. De andere besluit hem te gaan bezoeken. Nu is Congo niet onmiddellijk het meest aangewezen land om op vakantie te gaan. Reizen is dus een avontuur.

Jef Cas en Niek Verhaeghe zijn twee vrienden. Boezemvrienden zoals dat heet, of zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen, brothers of another mothers. Maar dan besluit Niek om als ontwikkelingswerker naar Zaïre, nu Congo, te gaan. We schrijven de jaren ‘80 en het land draait vierkantig. Het leven is vaak improviseren, de Congolezen hebben daar een begrip voor bedacht: article 15. Het refereert naar een extra artikel toegevoegd aan de grondwet en dat zoveel wil zeggen: “zoek het zelf uit.” Reizen is dan ook een hachelijke onderneming. Dat weerhoudt Jef niet om zijn vriend te gaan bezoeken. Het resultaat van die reis brengt Jef nu op het podium.

Niek leert in Congo zijn vrouw Emé Mulanga kennen. Als zijn werk in Congo en daarna ook nog in Rwanda is afgelopen, komen zij naar België en vestigen ze zich in Schaarbeek. Maar de precaire situatie in het verre Afrika laat hen niet los. Ze richten een organisatie Hha op en verzamelen fondsen voor een basisschooltje in Bibua, in de schaduw van Kinshasa. Helaas is Emé in 2020 een van de vele corona slachtoffers. Het schooltje draagt nu haar naam. De opbrengst van het optreden zal gedeeltelijk dienen als steun voor het basisschooltje.

Tickets: https://theatergarage.be/

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Fair
06:4520:38 CEST
Feels like: 6°C
Wind: 19km/h SSW
Humidity: 81%
Pressure: 1011.51mbar
UV index: 0

(advertenties)