Select Page

Herdenking van de vermoorde politieagenten

Herdenking van de vermoorde politieagenten

Gisteravond werd aan het vredesmonument op het Wim Saerensplein hulde gebracht aan de politieagenten die tijdens de oorlog slachtoffer werden van de naziterreur.

Het vredesmonument aan het Wim Saerensplein herdenkt de 43 politiemannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op 14 januari 1944 door de bezetter wegens verzetsactiviteiten werden opgepakt. Ze werden gedeporteerd naar de concentratiekampen. Slechts 8 overleefden en keerden na de oorlog terug naar huis. Het eerbetoon gebeurde met de medewerking van het Antwerpse politiekorps en de Deurnese jeugd om een boodschap van het belang van vrede uitdragen.

Twee jonge lopers van het Koninklijke Atheneum Deurne vertrokken met een fakkel van het oud gemeentehuis aan het Cogelsplein om aan het Vredesmonument twee kaarsen aan te steken. Ondertussen werd muziek gespeeld. Er volgden ook nog toespraakjes van districtsraadsvoorzitter en voorzitter ‘Vrienden van het Vredesmonument’ Frank Geudens (Vooruit), districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) en commissaris De Meester. Het eerbetoon werd afgesloten met het scanderen van de namen van de vermoorde politieagenten en klaroenblazers die de Last Post brachten.

Eveneens gisteren werd de nieuwe maquette van het Vredesmonument voorgesteld. Frank Geudens: “Die maquette kunnen we meenemen als we gaan praten over het drama dat zich 78 jaar geleden heeft afgespeeld.” De maquette werd gemaakt door ingenieur André Bladt.

Foto boven: De lopers ontsteken de kaarsen

Foto onder: (vlnr) Frank Geudens en André Bladt bij de nieuwe maquette

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
15°
Rain Shower
05:2622:01 CEST
Feels like: 15°C
Wind: 6km/h ESE
Humidity: 91%
Pressure: 1013.55mbar
UV index: 0

(advertenties)