Select Page

Brexit, de luchthaven van Deurne en een gesprek in Schotland

Brexit, de luchthaven van Deurne en een gesprek in Schotland

Een harde brexit waarmee de huidige eerste minister van Groot-Brittannië dreigt, zal ook gevolgen hebben voor Deurne.

Als de EU-leiders zich blijven verzetten tegen een nieuwe brexitdeal, dan zullen Europeanen, als het van de Britse eerste-minister Boris Johnson afhangt, vanaf 31 oktober minder gemakkelijk naar het Verenigd Koninkrijk kunnen reizen. Dat zou een lelijke streep door de rekening van de nieuwe luchtvaartmaatschappij Air Antwerp zijn. Vanaf 9 september zal zij normaal zestien keer per week van Deurne naar London City en terug vliegen. Als de dreigementen worden uitgevoerd, zou dat een bijzonder zwaar effect kunnen hebben op die plannen.

Niet iedereen in Groot-Brittannië is echter voor de uitstap van het land uit de Europese Unie. Tijdens een rondreis in Schotland voorbije maand, ontmoette ondergetekende in het mooie, kleine dorpje Culross een man die actie voerde tegen de brexit. Aan zijn voorgevel wapperde de Europese vlag en links en rechts van zijn deur had hij enkele slogans opgehangen. We hadden een boeiend gesprek met de aardige man. “Mijn naam is niet belangrijk, zeg maar ‘Culross ranger’, zo noemen mijn buren mij ook. Mijn actie daarentegen is wel noodzakelijk. Ik ben ondertussen 77 jaar en het is de eerste keer dat ik een politieke actie voer. Dat hele brexit gebeuren is dan ook een grote dwaasheid. Het gaat ons ontzaglijk veel geld kosten. Weet je dat de brexit al meer dan 2 miljard ponden per dag heeft gekost, nauwelijks de besparing van 350 miljoen per week zoals die door de brexiteers werd beloofd. Zelfs de ambassadeur van de VSA heeft op een bijeenkomst in Londen toegegeven dat de prijs van een handelsovereenkomst met de V.S. een puinhoop is ten koste van het verlies van onze gratis NHS (National Health Service).”

Volgens Culross ranger groeit in Schotland de tegenstand tegen de Brexit: “Bij het referendum was 68% van de Schotten tegen, dat is ondertussen aangegroeid tot 76%.” Hij relativeert mijn opmerking dat een boerin ons vertelde dat ze maar al te blij zal zijn als het land uit de Europese Unie zal zijn gestapt wegens de regeldrift uit Brussel: “Het zijn regels die ook Londen zou hebben moeten nemen. Maar nu kunnen onze politici zich verschuilen achter de rug van hun Europese collega’s. Trouwens, Groot-Brittannië heeft voldoende ambtenaren die mede betrokken zijn in het tot stand komen van al die regels.” De actievoerder heeft ook geen goed woord over voor Boris Johnston, op dat moment nog kandidaat partijvoorzitter van de Conservative Party en kandidaat eerste minister. Culross ranger: “Die man is een product van het elitaire Eton college. Hij vertelt de waarheid niet en was als minister voor buitenlandse zaken een catastrofe.”

Culross ranger eindigt het gesprek met een waarschuwing: “Wij willen geen tweede Ierse kwestie. En dat willen de Ieren ook niet.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain Shower
05:3921:39 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 6km/h NE
Humidity: 79%
Pressure: 1018.96mbar
UV index: 3

(advertenties)